Archief
Jens van Pieterson

Jens van Pieterson

Straat in 's-Gravenzande gaat gebukt onder rattenplaag

In de Esdoornstraat in 's-Gravenzande heerst een rattenplaag. Buurtbewoners hebben naar eigen zeggen enorm veel last van het ongedierte. De lokale partij LPF Westland heeft schriftelijke vragen gesteld, die maandagavond worden behandeld in de gemeenteraad. De bewoners zijn radeloos, want een effectieve bestrijding is er nog steeds niet.

Anja Bakker woont al 22 jaar in de Esdoornstraat en ziet al jaren ratten in de buurt rondlopen. Maar de afgelopen maanden lijkt het probleem steeds erger te worden. "De gemeente is vanwege milieuregels gestopt met het strooien van korrels in de buurt', vertelt ze. 'Dat hielp voorheen wel. Maar nu moeten we het zelf oplossen."

Maandagochtend vindt Bakker opnieuw een rat in haar kruipruimte. Het inmiddels overleden beestje lijkt klem te zitten tussen twee buizen. "Ja, zelf ga ik het niet opruimen. Dat durf ik niet. Mijn man komt vanavond thuis, dus dan mag hij het doen."

Ongediertebestrijding

De buurt heeft in de afgelopen jaren meerdere malen geprobeerd van de ratten af te komen. Zo is er ongediertebestrijding ingezet, alleen die konden volgens de buurt weinig betekenen. Het probleem is hardnekkig, zegt ook Bina Weijer, die even verderop woont. "Als individu kan je dit niet aanpakken. De kruipruimtes onder deze woningen lopen in elkaar over en ze kunnen zelf onder de fundering door."

Het probleem lijkt met name veroorzaakt te worden door het bouwjaar van de woningen, zegt ook ongediertebestrijder Rob Verhagen, die het afgelopen jaar geholpen heeft in de Esdoornstraat.

Jaren vijftig

"Dit zijn woningen uit de jaren vijftig", zegt hij aan de telefoon. "Ik kan niet met zekerheid zeggen wat de precieze oorzaak is, maar in deze wijk heb je een verouderde riolering. En mijn vermoeden is dat er wat breuken zijn ontstaan. Ook heb je veel last van verzakkingen. Maar deze mensen overdrijven echt niet, want ze hebben echt een probleem."

Voor de lokale partij LPF Westland is de maat dan ook vol. "Nu is het zo erg dat er mensen zijn die niet meer naar buiten durven 's-avonds", zegt steunraadslid Herman Dekkers. "Wij verwachten dan ook dat de wethouder, vanuit het oogpunt van volksgezondheid, de nodige maatregelen gaan treffen. Want dit kan zo niet langer."