Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Streekhistorie: Op zoek naar Gerrit van Ravenhorst

Door: Bas Booister

Gepubliceerd op: maandag 6 februari 2017 09:01


De afgelopen jaren is de belangstelling voor onderzoek naar de eigen familiegeschiedenis flink toegenomen. De expositie in het Westlands Museum ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van de Studiegroep Genealogie Westland heeft inmiddels al veel bezoekers getrokken, waaronder een opvallend aantal jongeren. De expositie is nu zijn laatste maand ingegaan en is dus nog te bezichtigen tot 25 februari.

Voor onderzoek naar voorouders is internet tegenwoordig een onmisbaar hulpmiddel. Het is haast niet meer voor te stellen dat er een tijd was dat je op reis moest naar een archief om daar met originele boeken en microfiches een stamboom samen te stellen. Naast de officiële aktes zijn er natuurlijk ook veel familiefoto's die een mooie aanvulling zijn op de 'kale' gegevens in de stamboom. In dit artikel wordt een kleine handleiding gegeven hoe er meer informatie kan worden gevonden over een persoon die op een oude foto te zien is.

Sinds 28 juli 2014 zit in de collectie van de Historische Werkgroep Oud-Wateringen & Kwintsheul een foto die geschonken is door Aad Buijs. De foto is honderd jaar geleden, in 1917, gemaakt bij Atelier J.H Vaessen in Den Haag. Op de foto staat een jongeman in een militair uniform afgebeeld. Bij de schenking kregen we ook de naam van deze jongeman: Gerrit van Ravenhorst. Hij was in de Eerste Wereldoorlog ingekwartierd op de boerderij van Wenneker aan de Bovendijk 13 (nu 115).

Grafsteen
Bij een dergelijke foto is het goed om meer informatie dan alleen de naam te hebben. Er is een kleine speurtocht uitgevoerd, te beginnen op internet. De naam en de woonplaats brachten een vermelding aan het licht op de website www.graftombe.nl. Deze website probeert van zoveel mogelijk begraafplaatsen in Nederland de gegevens te krijgen van de mensen die er begraven zijn. Behalve de naam van de overledene en de begraafplaats zijn ook de geboorte- en overlijdensdatum vermeld. Als er een partner is, staan ook deze gegevens erbij.

Een mooie start die veel gegevens opleverde om verder te zoeken. Gerrit van Ravenhorst bleek in 1982 te zijn begraven op de Algemene Begraafplaats aan de Julianastraat. In de collectie van de Werkgroep zitten foto's van de grafstenen van de Wateringse begraafplaatsen en de gegevens van de personen die daar begraven zijn. De gegevens in de collectie kwamen overeen met die van www.graftombe.nl.

Geboorte en huwelijk
Het tweede zoekresultaat dat verscheen na invoeren van de naam en woonplaats op Google verwees naar de website www.genealogieonline.nl. Op deze site staan de genealogische gegevens vermeld met wat bronnen. Dit maakt het verder zoeken een stuk gemakkelijker. Het is altijd noodzakelijk om de bronnen te controleren en vergelijken. Veel mensen schrijven gewoon informatie van anderen over en daar kan wel eens iets mis mee gaan. Zoek daarom zo veel mogelijk de originele bron.

Zo bleek Gerrit van Ravenhorst volgens zijn grafsteen te zijn geboren op 4 augustus 1896. In de gegevens van de geboorteakte op www.wiewaswie.nl, die geplaatst was door Het Utrechts Archief stond echter dat zijn geboorte op 8 augustus 1896 was in Amerongen. De scans van de geboorteakten van deze gemeente zijn ook terug te vinden op internet. Uit de originele akte bleek dat Gerrit op 8 augustus om drie uur 's middags is geboren.

Andere gegevens op www.wiewaswie.nl leidden naar zijn trouwakte uit Den Haag en de geboorteakte van zijn vrouw uit Loosduinen. In twee adressenlijsten van de gemeente Wateringen die zijn opgenomen in de collectie was zijn naam eveneens terug te vinden.

Het resultaat
Al dit zoekwerk levert het onderstaande resultaat op.

Gerrit van Ravenhorst
geboren te Amerongen op zaterdag 8 augustus 1896
overleden op 13 september 1982
begraven te Wateringen op 17 september 1982 (Algemene Begraafplaats)
beroep: landarbeider (in 1925), chauffeur
woont in 1931 in Wateringen, Kerklaan 42
woont in 1968 in Wateringen, Willem III straat 8
Zoon van Dirk van Ravenhorst en Heintje van Straten.
Hij is getrouwd op 10 juni 1925 te Den Haag met

Neeltje van Eijk
geboren te Loosduinen op 24 januari 1901
overleden te Wateringen op 18 augustus 1980
begraven te Wateringen op 22 augustus 1980 (Algemene Begraafplaats)
Dochter van Gerrit van Eijk, arbeider, en Annigje van der Vlist.

Auteur: Jan de Brabander van de Historische Werkgroep Oud-Wateringen & Kwintsheul

Bronnen op internet
www.graftombe.nl
www.wiewaswie.nl
www.genealogieonline.nl/familie-van-eijk-tak-gouderak/I17187.php
denhaag.digitalestamboom.nl

Bronnen in de collectie
Adresboek van het Westland 1931
Wegwijzer voor Wateringen en Kwintsheul 1968


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS