Archief

Twijfels over toekenning Bijzonder Provinciaal Landschap aan Midden-Delfland

Meerdere politieke partijen van Zuid-Holland zetten vraagtekens bij het aanwijzen van Midden-Delfland tot Bijzonder Provinciaal Landschap. Bij de commissie Duurzame Ontwikkeling van 17 mei stelde onder meer SGP&ChristenUnie dat er eerst criteria van zo'n aanwijzing moeten komen. Daarnaast zou er geen enkele extra bescherming vanuit de provincie gekoppeld zijn aan die toewijzing, waardoor er geen meerwaarde is.

De VVD kon zich geheel in de argumenten van SGP&ChristenUnie vinden. Ook het CDA had begrip voor dit standpunt, maar constateerde tegelijkertijd dat er breed draagvlak in Midden-Delfland is voor een Bijzonder Provinciaal Landschap en wil dit daarom graag ondersteunen. GroenLinks was het met de SGP&ChristenUnie eens dat het kwaliteitslabel nu nog te vaag is en pleitte er net als de PvdA voor het ruimtelijk kader in te zetten ter bescherming van het gebied.

De gedeputeerde zegde toe in de eerste commissievergadering na het reces terug te komen met een opzet voor criteria voor de vaststelling van een Bijzonder Provinciaal Landschap. D66 , SP en de PvdD spraken overigens wel hun steun uit aan de wens van de gemeente Midden-Delfland.

Aanvraag

Midden-Delfland heeft begin maart als eerste gemeente in de provincie Zuid-Holland een aanvraag ingediend bij de provincie om aangewezen te worden als Bijzonder Provinciaal Landschap. De aanvraag wordt breed ondersteund door gebiedsorganisaties als de Midden-Delfland Vereniging, Agrarische Natuurvereniging Vockestaert en Natuurmonumenten. Daarnaast staan ook meerdere omliggende gemeenten, waaronder Westland, Maassluis, Rotterdam en Den Haag, achter het plan.