Archief

Uitvoering Kindpakket Westland per 1 januari naar Stichting Leergeld

De uitvoering van de Kindpakket-regeling van de gemeente Westland wordt per 1 januari a.s. daadwerkelijk overgedragen aan de Stichting Leergeld Westland. Deze door vrijwilligers opgerichte stichting zal kantoor gaan houden bij Vitis Welzijn. Dit is maandagavond naar voren gekomen in een informatiebijeenkomst voor de gemeenteraad.

Het Kindpakket wordt tegelijkertijd voor de doelgroep veel laagdrempeliger, doordat de uitvoering wordt gekoppeld aan de Westlandpas. Deze kortingspas, die overigens iedere burger voor vijf euro kan aanschaffen, wordt op 22 november geïntroduceerd.

Van de kinderen in Westland die in armoede leven, wordt tot dusver maar één op de drie bereikt met het gemeentelijke Kindpakket. Via de nieuwe uitvoeringsmethode zou dit ruimschoots verdubbeld moeten worden, zo hoopt het college van B en W.

"Mee kunnen doen"

Het Kindpakket is een vorm van bijzondere bijstand voor kinderen die opgroeien in gezinnen met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum. Doelstelling is, dat deze kinderen "mee kunnen doen". Daarbij moet worden gedacht aan voorbeelden als zwemles, deelname aan een schoolreisje, een winterjas en contributie van een (sport)vereniging. Het Kindpakket is als zodanig begin 2015 ingevoerd. In 2016 telde Westland ongeveer 2.200 kinderen in armoede. Van hen hebben er in dat jaar 'slechts' 819 van het Kindpakket kunnen profiteren.

Leergeld Westland

De stichting Leergeld Westland, onderdeel van een landelijke organisatie, richt zich al jaren eveneens op kinderen in gezinnen met een laag inkomen. Waar de basisvoorziening van de gemeente tekortschiet, kan deze vrijwilligersstichting maatwerk leveren in individuele situaties.

De organisatie maakt momenteel werk van uitbreiding van het aantal maatschappelijke en culturele deelnemers aan het Kindpakket en de stichting Westlandpas zet op haar beurt in op uitbreiding van het aantal commerciële aanbieders. Daarbij wordt ook samenwerking gezocht met de stadspassen van Den Haag, Rotterdam en Amsterdam.

Categorieen:
Westland Algemeen