Archief

Van Ardenne zegt niks te kunnen met aangenomen cannabis-motie

Burgemeester Van Ardenne van Westland gaat niet bij Justitie en politie vragen om terughoudend te zijn bij het optreden tegen de thuisteelt van cannabisplanten voor medicinaal gebruik. Zij maakte dinsdagavond duidelijk, dat zij een door de gemeenteraad aangenomen motie niet zal uitvoeren. "Da's een kansloze missie; ga ik niet doen", aldus Van Ardenne.

Volgens de opsteller van de motie, Tamara van Riet (D66), is er in de Westlandse praktijk niet echt sprake van een naleving van het landelijke gedoogbeleid ten aanzien van maximaal vijf planten voor eigen gebruik. "We hebben dit gisteren nog nagevraagd bij de bureauchef van Politie Westland en die heeft ons inderdaad bevestigd dat het zo is dat de planten áltijd verwijderd worden wanneer deze door de politie gezien worden. Ongeacht dus of er een melding voor overlast of iets dergelijks is geweest. En ongeacht of deze planten voor medicinaal gebruik worden geteeld", betoogde Van Riet.

Volgens burgemeester Van Ardenne wordt er zonder melding van overlast géén actie ondernomen door de politie. "Er wordt nu net gedaan of er een soort razzia is. Wij kunnen als gemeente geen invloed uitoefenen om bijvoorbeeld extra te surveilleren of om dat juist niet te doen", reageerde zij.

'Uitsluitend medicinaal gebruik'

Tijdens de vorige raadsvergadering had Van Riet een motie ingediend waarin werd verzocht om niet tot handhaving door de politie over te gaan bij het aantreffen van maximaal vijf planten, ongeacht of de planten voor medicinaal of recreatief gebruik bedoeld zijn. "Binnen deze raad was hiervoor niet voldoende steun. Daarom ben ik vandaag terug met een motie die in ieder geval op meer steun kan rekenen. Deze motie focust op kleinschalige thuisteelt uitsluitend voor medicinaal gebruik. We hebben het hier over onder anderen kankerpatiënten die bijwerkingen van chemotherapie willen beteugelen, maar ook reuma- en ms-patiënten", aldus Van Riet.

Zij wilde dat de burgemeester dit onder de aandacht van Justitie en politie zal brengen in het periodieke overleg met die twee instanties. Behalve D66 waren ook de fracties van Westland Verstandig, LPF, GBW, PvdA en GroenLinks voorstander van de motie. Dat leverde een meerderheid van 23 stemmen op, tegen de 15 van de tegenstanders CDA, VVD en ChristenUnie-SGP. Maar de burgemeester ziet voor zichzelf geen rol weggelegd.

Categorieen:
Westland Politiek