Archief

Van der Tak doet goed woordje voor tuinbouw in Rusland

Burgemeester Sjaak van der Tak van Westland was de afgelopen dagen in Rusland om het op te nemen voor Westlandse tuinders. De tuinbouwsector lijdt al bijna drie jaar schade door een Russische boycot van agrarische producten.

Van der Tak heeft een stevig pleidooi gehouden voor een nieuwe standaard van samenwerking. Dat doet hij niet zonder reden, want Rusland heeft op dit moment veel problemen met import van Turkse groenten en slecht tuinbouwmateriaal vanuit omliggende landen.

De burgemeester pleitte voor de samenwerking op een internationaal groentecongres, waar ook de Russische minister van Landbouw en de gouverneur van Moskou aan deelnemen. Volgens Van der Tak heeft Rusland alle baat bij ontwikkelingen en technologische innovaties in de groentesector, waarvan de basis in het Westland ligt.

Gesprek met Poetin

De Westlandse burgemeester Van der Tak gaf afgelopen zomer aan zo snel mogelijk met de Russische president Poetin om tafel te willen zitten om het handelsboycot te bespreken. Vóór de boycot ging er jaarlijks voor € 1,5 miljard aan groenten en fruit, bloemen, zuivel en vlees naar Rusland. Sinds de boycot stuurt Rusland aan op zelfvoorziening van zijn land- en tuinbouw.

Categorieen:
Westland Economie