Archief
Fred van der Ende

Fred van der Ende

Van der Tak en Duijsens botsen weer

Burgemeester Van der Tak van Westland en fractievoorzitter Duijsens van Westland Verstandig hebben donderdagavond opnieuw een aanvaring gehad. Van der Tak suggereerde Duijsens om zijn fractie voor te stellen 24.000 euro terug te betalen aan de gemeente, wegens onduidelijkheid over horecabestedingen in de jaren 2013 tot en met 2015. "Mijn mond valt open", reageerde Duijsens.

Van der Tak suggereerde deze terugbetaling aan het einde van een discussie in de commissie Bestuur. Daarin bleven meerdere fractiewoordvoerders en een vertegenwoordiger van de accountant in een kringetje draaien over de interpretatie van enkele regels in het rapport over besteding van de fractievergoedingen in genoemde jaren. Het ging vooral om de vraag welk gewicht aan het woord 'Oordeel' moest worden toegekend.



Terugbetaling van een bepaald bedrag zou volgens de burgemeester veel discussie kunnen voorkomen. Volgens hem had Westland Verstandig een verantwoorde besteding niet aangetoond, "ook niet met presentielijsten". Dit schoot bij Duijsens in het verkeerde keelgat en hij meende een patroon te herkennen. "Nou gaat u weer de andere partijen munitie geven om ons te bevlekken", beet hij terug.

Maar Van der Tak volhardde in zijn advies. "Als je nou verstandig bent, betaal je wat terug", zei hij. "Dat zou ik dan zien als een erkenning dat we iets fout hebben gedaan", zei Duijsens. "Maar u roept een rare verdenking over u af", stelde Van der Tak.

Jaarlijks budget

Jaarlijks krijgen alle raadsfracties een aan hun omvang gekoppeld budget van de gemeente. De besteding van dat bedrag is aan regels gebonden. De uitgaven moeten worden verantwoord en een accountant controleert de juistheid.

Westland Verstandig heeft in de genoemde drie jaar 143 horeca-gerelateerde bonnen opgevoerd. De accountant heeft er steekproefsgewijs zeven uitgehaald en de details daarvan gecontroleerd bij de fractie. Die controles leidden niet tot een negatieve conclusie.

'Te ruim geformuleerd'

De (nieuwe) accountant vindt, dat de - door de gemeenteraad zelf vastgestelde - verordening te ruim is geformuleerd. Vooral de regels voor uitgaven in de horeca zouden duidelijker moeten worden. In zijn rapport staat, dat het lastig is vast te stellen of alle horeca-gerelateerde uitgaven van de fractie van Westland Verstandig passen binnen de verordening. Het gaat om een bedrag van in totaal bijna 23.000 euro in die drie jaar.

De accountant geeft aan, dat die vaststelling ook overeind blijft nadat fractievoorzitter Duijsens zijn vragen had beantwoord. "Afgaande op de beantwoording hebben deze uitgaven als doel om ten gunste van de fractie en/of burger te komen. Dit is echter niet vast te stellen op basis van agenda's (m.u.v. de data van bijeenkomsten), notulen, uitnodigingen, gespreksverslagen, presentielijsten, etc."



Thema-avonden


Eerder zei Duijsens desgevraagd tegen de WOS-redactie , dat zijn fractie in 2013 en 2014 en in mindere mate in 2015 een groot aantal burgerthema-avonden heeft georganiseerd in horecagelegenheden. Een deel van de kosten daarvan werd betaald uit het fractiebudget. "Daar is dat budget ook voor: de volksvertegenwoordigende rol nemen als gemeenteraadslid."

Volgens hem is het niet correct om deze uitgaven als zuiver horeca-uitgaven te kwalificeren. "Binnen de verordening is het toegestaan dit soort uitgaven te doen. Alleen aan horeca-uitgaven zelf valt lastig te zien dat deze in het kader van het fractiewerk zijn uitgegeven."

Categorieen:
Westland Politiek