Archief

Verdachten Hoekse duinmoord maandag voor de rechter

De vier verdachten voor de moord op Onno Kuut (30) verschijnen maandag weer voor de rechter. Het slachtoffer werd op 25 maart 2009 in de duinen bij Hoek van Holland ontdekt door een wandelaar. De zitting waarin Cor P., Brian P., Evert S. en Hendrik S. voor de rechtbank in Rotterdam verschijnen, is een zogenoemde regie-zitting. Er worden nog geen straffen geëist.

De zaak kwam in juni vorig jaar al eens voor de rechter, tijdens een niet-inhoudelijke behandeling. De vier waren niet aanwezig; ze zitten celstraffen tot dertien jaar uit voor een poging tot liquidatie van Marlon D. in Amsterdam. Wel bleek destijds dat een Britse man de moord op Kuut in mei 2013 zou hebben bekend. Justitie zegt dat de man de bekentenis destijds in een 'emotionele opwelling' heeft afgelegd en beschouwt hem als een getuige.

Tattoo-killers

De vier verdachten staan bekend als de 'tattoo-killers' vanwege de Chinese taoeages op hun rug. Onder hen zijn de broers Cor en Brian P. Ook Onno Kuut behoorde tot de 'tattoo-killers'. Wat het motief is voor de moord, is nog onduidelijk. Mogelijk heeft Kuut een verkeerde persoon geliquideerd in 2009 bij een pannenkoekenhuis langs de A4.

Vondeling

Onno Kuut dankte zijn Nederlandse naam aan een echtpaar uit ons land, dat hem adopteerde nadat hij in zijn geboorteland Zuid-Korea te vondeling was gelegd. Hij kwam al op jeugdige leeftijd in aanraking met het criminele milieu. Kuut was destijds onderdeel van de harde kern van FC Twente en kwam zo in beeld bij justitie. Hij bracht veel tijd door met andere bekenden van de politie en raakte steeds meer verstrikt in de criminaliteit, aldus het OM.

Kuut lijkt door zijn broeders nauwlettend in de gaten te zijn gehouden. Uit vele track-en-tracegegevens die de politie in handen heeft, blijkt dat huurauto's op naam van Brian P. en Hendrik S. enkele dagen voordat het lichaam van Kuut werd gevonden, rondcirkelden op de strandboulevard bij Hoek van Holland.

Gemarteld

Volgens het OM is Kuut in de uren voor zijn dood gemarteld. Het lichaam dat in het duingraf is aangetroffen, blijkt ernstig toegetakeld. Door de professionaliteit van de dader(s) zijn er rondom het graf nauwelijks sporen aangetroffen. De vraag of het slachtoffer daadwerkelijk in de duinen om het leven is gebracht, heeft het onderzoek niet kunnen beantwoorden; in de dagvaarding worden ook Leerdam, Schiedam en Tiel als potentiële moordlocatie genoemd. Ook is het wapen waarmee de zware verwondingen zijn aangebracht, nooit teruggevonden. Hetzelfde geldt voor een aantal spullen die Kuut tijdens zijn vlucht bij zich had, waaronder zijn spelcomputer en laptop.

Categorieen:
Hoek van Holland 112