Archief
Archief Fred van der Ende

Archief Fred van der Ende

Werkstraf en rijverbod voor dronken automobilist

Een 27-jarige 's-Gravenzander die in februari dit jaar met zijn auto over de kop sloeg op de Koningin Julianaweg in zijn woonplaats moet een werkstraf van 80 uur uitvoeren en is vijf maanden zijn rijbewijs kwijt. Het Openbaar Ministerie (OM) had op dat punt zes maanden geëist, maar de politierechter veranderde één maand in voorwaardelijk.

Het was volgens het OM slechts drie minuten lopen van de kroeg naar zijn huis, maar toch pakt de 's-Gravenzander in de nacht van 25 februari de auto. Hij slaat uiteindelijk over de kop nadat hij op de rotonde bij de Edisonstraat een betonblok heeft geraakt. Omstanders helpen de bestuurder uit zijn auto en wijzen hem vervolgens aan, wanneer de politie arriveert. Agenten die met hem het gesprek aangaan, ruiken dat hij alcohol heeft gedronken.



Vervolgens blijkt dat hij, voordat hij de macht over het stuur verloor, al een andere auto had aangetikt. Een getuige vertelt hoe hij de betreffende auto eerder slingerend voor hem zag rijden, een graskant in, en vervolgens weer achteruit terug de weg op om daarna verder te slingeren. Wanneer ambulancebroeders controleren of de verdachte geen letsel heeft opgelopen, wendt hij zich uit het niets tegen een van hen en roept: "Er moet niks ergs met mijn zus gebeuren! Ik draai je kop om!"

"Dat klinkt wel als mezelf in dronken toestand", zegt de 27-jarige man. Hij kan zich er niets van herinneren, van het ongeluk evenmin. Hoeveel hij had gedronken, weet hij ook niet meer.

Volgens de officier van justitie zijn vier strafbare feiten bewezen, namelijk bedreiging, rijden onder invloed en tweemaal doorrijden na het veroorzaken van een ongeluk. Hij kreeg eerder al boetes opgelegd voor dronken rijden. De verdachte, die werkt als zelfstandig ondernemer, moet wat haar betreft een werkstraf van 80 uur uitvoeren. Ook zou de rechter zijn rijbewijs voor een half jaar moeten invorderen.

De politierechter volgde haar eis, maar besloot met betrekking tot het ingetrokken rijbewijs wel één van de zes maanden voorwaardelijk op te leggen. Ook moet de 's-Gravenzander 300 euro schadevergoeding betalen aan de ambulancebroeder en 250 euro aan één van de auto-eigenaren.

Categorieen:
's-Gravenzande 112