Archief

Wethouder honoreert motie: aan de slag voor pauzewoningen

Wethouder Frank Rijneveen gaat onderzoeken of er binnen de gemeente Westland woningen kunnen worden gebouwd voor mensen met wie een tijdelijk huurcontract kan worden gesloten. Deze zogeheten pauzewoningen zijn bedoeld voor mensen die op korte termijn ander onderdak nodig hebben, bijvoorbeeld bij echtscheidingen.

De Westlandse gemeenteraad nam dinsdagavond unaniem een motie aan die was opgesteld door CDA-raadslid Dennis Chafiâ. Hij heeft er al eerder op gewezen, dat de sterke opleving van de koopwoningmarkt niet alleen positieve kanten heeft, maar ook leidt tot knelpunten. Vooral in noodsituaties, bij scheiding en andere urgente huisvestingsvragen, zijn mensen vaak aangewezen op sociale huur, particuliere huur of goedkope koop. Echter, door de actuele ontwikkelingen in de woningmarkt zijn er nu minder woningen beschikbaar voor één- en tweepersoonshuishoudens.

Diverse gemeentes in ons land kennen voor deze doelgroepen specifieke woningen. In bijvoorbeeld Zwolle en Arnhem bestaan er samen met particuliere ondernemers initiatieven waarbij woningen gelabeld kunnen worden als 'pauzewoning'. Via tijdelijke huurcontracten hebben mensen in noodsituaties de kans om voorlopig onderdak te hebben en vanuit die situatie op zoek kunnen gaan naar de juiste koop- of huurwoning. In Westland kennen we deze structuur (vrijwel) niet, aldus Chafiâ. Daarom opperde hij om een proef te organiseren op een locatie met leegstaand vastgoed in Westland, waarna een zelfde concept uitgerold kan worden naar een nieuwbouwsituatie.

Aan wethouder Rijneveen is nu verzocht om gesprekken aan te gaan met potentiële particuliere initiatiefnemers en bouwbedrijven in Westland om na overleg te komen met een plan omtrent de realisatie van pauzewoningen. Dit plan zou direct na komende zomer gepresenteerd moeten worden aan de werkgroep Huisvesting of de raadscommissie die in de nieuwe raadsperiode volkshuisvesting als onderwerp heeft.

Categorieen:
Westland Politiek