Archief

Wethouder Houtenbos overleeft motie van wantrouwen

De coalitiepartijen OGP en CDA hebben in de raad van Midden-Delfland, door het afwijzen van een motie van wantrouwen, voorkomen dat wethouder Piet Houtenbos naar huis werd gestuurd. De motie werd ingediend door de oppositiepartijen VVD, PvdA en Mijn Partij, vanwege het - in hun ogen - lekken van vertrouwelijke informatie door de wethouder.

In de openbare stukken met betrekking tot de centrumontwikkeling van Den Hoorn, was door de PvdA-fractie een gespreksverslag aangetroffen van een overleg met projectontwikkelaar Van Leeuwen waarin informatie over een vertrouwelijke raadsinformatiebijeenkomst was gedeeld. Die had twee dagen eerder, op 30 juni 2015, plaatsgevonden. Op basis daarvan vroeg de PvdA, samen met de VVD en Mijn Partij, een spoeddebat aan.

Wethouder Houtenbos gaf als reactie hierop dat er voornamelijk over het karakter van de raadsinformatiebijeenkomst gecommuniceerd is met de projectontwikkelaar. Uit strategische overwegingen is ook besloten enkele inhoudelijke aspecten met hem te bespreken.

'Al eerder informatie verkregen'

De projectontwikkelaar stelde in het gesprek met de wethouder al eerder op de hoogte te zijn geweest van vertrouwelijke informatie. Volgens de oppositiepartijen had de wethouder op dat moment moeten besluiten het gesprek te beƫindigen en verdere actie te ondernemen.

Verdere actie

Het verzoek van de VVD, PvdA en Mijn Partij aan het college is nu om een onderzoek in te stellen naar de manier waarop de projectontwikkelaar de informatie tot zich heeft gekregen. Burgemeester Rodenburg kondigde aan, dat hij Van Leeuwen gaat vragen om met feiten te komen.