Archief

Weverling: "VVD en GBW zouden samen moeten gaan"

De fracties van Gemeentebelang Westland en VVD Westland zouden samen moeten gaan. Dat zegt ex-wethouder van de gemeente Westland, Arne Weverling, in de WOS-talkshow 'Dit Was Januari', die vanaf vrijdagavond wordt uitgezonden. In het verleden zijn er al wel eens gesprekken tussen de twee fracties gevoerd, maar die liepen op niets uit.

Volgens Weverling zouden de twee fracties, net als de PvdA en GroenLinks dat eerder met Progressief Westland deden, samen op een lijst moeten staan: "Dan noem je het VVD/GBW of Liberaal Westland, een echte fusie is niet eens nodig." Als de twee partijen nu samen zouden gaan, zouden ze tien zetels hebben en daarmee de grootste partij zijn.

In de kern zijn de twee partijen hetzelfde, vindt de oud-wethouder van Westland. Toch zijn er wel een aantal cruciale zaken waarin de partijen in de afgelopen jaren totaal andere standpunten hebben ingenomen, zoals de opvang van vluchtelingen en de komst van de islamitische basisschool. "Als je werkelijk zegt dat je in het belang van Westland werkt, dan moet je over die verschillen heenstappen," aldus Weverling.

Constructie

De fractievoorzitters van de beide partijen zijn een stuk terughoudender. Remmert Keizer van Gemeentebelang Westland: "Ik denk dat we heel dicht bij elkaar liggen, maar dat geldt ook voor ons en de LPF. Voor de komende verkiezingen is een samengaan niet aan de orde; binnen een maand of twee presenteren we al onze kieslijst." Keizer voelt ook niks voor de constructie die Weverling als voorbeeld heeft genoemd: "Je ziet dat dat niet werkt, kijk maar naar hoe dat is gegaan bij Progressief Westland."

VVD'er Pieter Varekamp stelt dat hij mogelijkheden ziet. "Een verregaande samenwerking sluit ik niet uit. Over de verschillen tussen onze partijen valt heen te stappen. Maar het is vooral een ledenaangelegenheid", aldus Varekamp. In tegenstelling tot Keizer, ziet hij een samenwerking als die bestond tussen PvdA en GroenLinks, juist nog het meest zitten.

Alles overziende, zegt Keizer: "Maar misschien geeft Arne ons nog wel een mooi afscheidscadeautje, een gesprek tussen de twee partijen."

Categorieen:
Westland Politiek