Archief

Wiebes: duidelijker grenzen aan gaswinning stellen

Minister Wiebes van Economische Zaken wil met zo concreet mogelijke regelgeving voorkomen, dat er nog discussies kunnen ontstaan over de toegestane gaswinning in bijvoorbeeld de velden bij Maasdijk en Monster. Dit schrijft Wiebes donderdag in een brief aan de Tweede Kamer, in reactie op een verzoek van het D66-Kamerlid Jetten.

Begin deze week eiste het Staatstoezicht op de Mijnen, dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) direct zou stoppen met de gaswinning bij Maasdijk en Monster. Volgens deze toezichthouder heeft de NAM in het recente verleden veel meer gas uit de bodem gehaald dan was toegestaan. De NAM heeft steeds gesteld, dat zij volgens haar berekeningen wèl binnen de grenzen is gebleven.

"Om dergelijke onduidelijkheden in de toekomst te voorkomen, wordt nu in de winningsplannen expliciet aangegeven welk volume wordt aangevraagd", aldus Wiebes. In de vervolgens af te geven instemmingsbesluiten zal scherp worden aangegeven, hoe groot de maximaal toegestane volumes zijn, wat de grenzen zijn aan drukverlaging in een gasveld en welke grenzen er aan bodemdaling worden gesteld.

Door het stellen van dergelijke duidelijke grenzen, is het zowel voor de mijnbouwmaatschappijen, de toezichthouder als de omgeving helder wat op dit punt wel of niet is toegestaan op basis van het instemmingsbesluit, aldus Wiebes.

Categorieen:
Monster Maasdijk Politiek