Yvette Broch wint met Nederlands handbalploeg brons op WK

Het Nederlands damesteam, met de Monsterse Yvette Broch, heeft de bronzen medaille gewonnen tijdens het Wereldkampioenschap in Duitsland. In de Barclaycard Arena in Hamburg werd het een 24-21 overwinning voor Nederland. Broch kwam uiteindelijk tot 4 treffers uit 4 pogingen. De Monsterse werd terecht uitverkozen tot de beste cirkelspeelster van het toernooi.

Nederland kwam moeizaam op gang in de kleine finale. Verdedigend was het de eerste minuten zoeken, maar toen dat eenmaal stond, was de defensie bijna niet meer te passeren Het middenblok van Nycke Groot, Kelly Dulfer en Yvette Broch stond als een huis en Tess Wester wist gaande weg de eerste helft meer stops te maken. Zweden kwam nog wel op en 4-2 voorsprong, maar daarna was het Nederland dat de controle had. Bij 4-4 kwam Nederland voor het eerst op voorsprong. Aanvallend ging het ook lopen waardoor de Zweedse ploeg geen vat meer kreeg op de Nederlandse ploeg. Nederland liep uit ondanks dat het in de eerste helft met vier tijdstraffen werd geconfronteerd. Na 20 minuten was de tussenstand 8-6 in het voordeel van Oranje. In de laatste fase van de eerste helft wist Nederland een comfortabele ruststand te bereiken: 14-8.

Na de pauze waren de rollen omgedraaid. Zweden had het verdedigend anders neergezet en Nederland kon aanvallend er niet door heenkomen. Langzaam maar zeker sloop Zweden dichterbij en verdween het zelfvertrouwen bij Oranje. Nederland opende nog wel goed en nam een voorsprong van zeven treffers (16-9), maar daarna kwam Zweden dichtbij. Na ruim 40 minuten was het 16-13 in het voordeel van Nederland. In deze fase kreeg Broch haar tweede tijdstraf en stond vanaf dat moment op scherp. Met nog iets minder dan twaalf minuten te gaan, kreeg de Monsterse haar derde tijdstraf. Zweden kwam daarna op een 18-16 voorsprong. Nederland kreeg weer vertrouwen na de goal van Angela Malestein (18-17), waarna het de laatste acht minuten met een gelijke stand inging (18-18). Daarna wisselde het spel om en om. De spanning was te snijden en Wester redde haar ploeg met enkele cruciale reddingen. In de laatste vijf minuten hield een knokkend Nederland de deur dicht en wist het aanvallend wel tot score te komen en won verdiend met 24-21.

Na de wedstrijd werd bekend dat Yvette Broch uitgeroepen is tot beste cirkelspeelster van het toernooi. Gezien haar prestatie is dat niet meer dan verdiend. ZIj was de meest trefzekere speelster van Oranje, kwa percentage. Broch scoorde 32 keer uit 39 kansen, dit is goed voor 82 procent. Lois Abbingh, topscorer van Nederland met 58 terffers, werd ook opgenomen in het all-star team.

Broch heeft nu 116 interlands gespeeld en heeft 296 doelpunten achter haar naam staan.

Scores: Lois Abbingh (8), Estavana Polman (5), Yvette Broch (4), Angela Malestein (4) en Martine Smeets (3).

Frankrijk werd verrassend wereldkampioen. De tactisch sterke Franse ploeg versloeg titelverdediger Noorwegen met 23-21.