Archief
Coalitie HOT

Coalitie HOT

Zo'n 700 woningen staan in de weg voor glastuinbouw

De provincie Zuid-Holland en de gemeente Westland trekken totaal ruim 7 miljoen euro uit om onder meer huizen die in de weg staan voor uitbreiding en vernieuwing van tuinbouwbedrijven weg te laten halen. In totaal zijn er zo'n 700 woningen in Westland die daadwerkelijk in de weg staan. Nog eens 550 woningen staan mogelijk in de weg, zo blijkt uit een rapport van de Coalitie HOT (Herstructurering en Ontwikkeling Tuinbouwsector) waarin onder meer de provincie en de gemeente samenwerken.

Zuid-Holland en Westland willen erg graag de concurrentiepositie van de Nederlandse tuinbouwsector behouden. Daarvoor is volgens hen modernisering binnen de sector nodig. En dat gaat gepaard met ruimte maken voor nieuwe initiatieven. In totaal bevinden zich 3.847 bedrijfs- en burgerwoningen in het glastuinbouwgebied van Westland. Dat is 9 procent van het totale aantal woningen in de gemeente. Gebieden waar relatief veel woningen in de weg staan, zijn de Broekpolders in Honselersdijk (91), de Gantelzone in Poeldijk (79) en de Hoefpolder in De Lier (62).

Het Westlandse college van B en W stelt een financieringsregeling op met gemeentelijke gelden vanuit het Duurzaamheidsfonds en provinciale gelden om de woningen plaats te kunnen laten maken in de te moderniseren gebieden. In de tweede helft van dit jaar moet er een besluit worden genomen over de financieringsregeling.