Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

‘Bomen op Marktplein worden goed in de gaten gehouden’

Door: Richard Vroom

Gepubliceerd op: woensdag 11 juli 2018 00:08


Dat meerdere nieuwe bomen op het Marktplein in 's-Gravenzande verpieterd zouden zijn, is schijn. Deze platanen worden goed in de gaten gehouden, stelde wethouder Cobie Gardien van de gemeente Westland dinsdagavond in de gemeenteraad.

Zij kwam met deze geruststellende woorden in reactie op een rondvraag van Peter Duijsens (Westland Verstandig). Hij zegt sinds medio vorige week talrijke telefoontjes te hebben ontvangen van bezorgde burgers die zich afvragen waarom de bomen geen water krijgen.

Volgens wethouder Gardien hebben de bomen te kampen met de sterk wisselende omstandigheden van de aflopen tijd. Eerst een overvloed aan water en vervolgens een periode van langdurige droogte. "Dit geeft boomstress", aldus Gardien. "En dat is een reden om de situatie extra goed in de gaten te houden." Er worden volgens haar herhaaldelijk vochtmetingen gedaan door een externe adviseur om te bepalen wanneer het nodig is de bomen water te geven.

Overlevingsreactie
De bomen hebben veel blad laten vallen, omdat er nog geen goede vochttoevoer is en er door de weersomstandigheden sprake is van extreem veel verdamping en van verbranding van het blad. Volgens de ingeschakelde deskundige is het afstoten van het blad een reactie om te overleven. De huidige kale aanblik van de bomen betekent niet dat ze dood zijn, want op de twijgen zitten alweer jonge knoppen. "Het afschilferen van de bast zie je op dit moment bij vrijwel alle platanen in heel Nederland en dat is een natuurlijke reactie op de extreme omstandigheden en de groei van de stam", aldus Gardien.

Na de extreem hevige regenval van eind mei was er eerst sprake van een te natte situatie rondom de bomen. Inmiddels heeft de grondwaterstand zich hersteld tot het normale niveau van circa 1.20 meter beneden het maaiveld. Vorige week woensdag is er een vochtmeting gedaan en daaruit bleek dat er nog voldoende vocht aanwezig was in de zogenaamde plantsleuf. Het advies was om nog even te wachten met water geven.

Wateractie horecaondernemer
Naar aanleiding van de publiciteit van Westland Verstandig over de in haar ogen alarmerende situatie van de bomen, is op maandag een horecaondernemer op eigen initiatief aan bomen water gaan geven. "Op zich is dat een goedbedoeld initiatief", zei Gardien, "maar het is niet wenselijk , omdat het voor de gemeente onduidelijk is welke bomen water hebben gekregen en hoeveel water er is gegeven. Wel was duidelijk dat niet alle bomen water hebben gekregen. En daarom heeft de aannemer het vochtgehalte van de bomen vandaag opnieuw gemeten en waar nodig de bomen water gegeven", besloot de wethouder.

Na deze uiteenzetting vroeg Duijsens zich af, waarom de gemeente na het stellen van de vragen en het versturen van een brandbrief niet openlijk reageert. "Waarom wordt daarover niet gecommuniceerd?", stelde hij indringend. Op deze vraag moest de wethouder een antwoord schuldig blijven.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Boekestijn
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS