Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

‘PvdA Westland wilde eerst met óns breken’

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: zondag 25 september 2016 00:55

Foto: Zo ging Progressief Westland de gemeenteraadsverkiezingen 2014 in


Dat in de gemeenteraad van Westland GroenLinks per direct de samenwerking met de PvdA onder hun vlag van Progressief Westland heeft opgezegd, lijkt een boemerang-effect. Volgens GroenLinks wilde half augustus de PvdA juist breken.

"De verbazing was groot toen fractievoorzitter Ulbe Spaans half augustus van wethouder Mohamed El Mokaddem de mededeling kreeg, dat de PvdA deze raadsperiode niet met GroenLinks wilde afmaken", aldus GroenLinks Westland. "Zonder overleg had de PvdA voor ons besloten, dat wij deel zouden gaan uitmaken van de oppositie", vertelt voorzitter Yvonne Gispen. "Het persbericht lag al klaar!"


Volgens haar kwam de mededeling als donderslag bij heldere hemel. "Tot op dat moment was er bij ons enkel een interne discussie bekend over de te volgen tactiek rondom het bebouwen van de kust", aldus Gispen. Vervolgens zou GroenLinks direct hebben aangedrongen op overleg. "De PvdA-raadsleden Nico de Gier en Linda Strijker en wethouder Mohamed El Mokaddem hebben daar - onder druk van de coalitie - uiteindelijk mee ingestemd", zegt Gispen.

Oudgedienden
Daarop volgde een verkenningsproces onder leiding van oudgedienden van Progressief Westland, te weten Jan Prins en Elco van Noort. Zij kwamen tot de conclusie dat mediation op korte termijn geen kans van slagen zou hebben.
Zo was er de eis van de twee PvdA-raadsleden dat Ulbe Spaans, al dan niet tijdelijk, moest terugtreden als fractievoorzitter. Dat ging GroenLinks te ver. "We hebben de afgelopen jaren onder het fractievoorzitterschap van Ulbe mooie successen weten te boeken. Het functioneren van Ulbe is dan ook nooit aan de orde geweest in de fractie, noch met de besturen van Progressief Westland en GroenLinks Westland besproken. Deze voorwaarde was dus onbespreekbaar", aldus Gispen.

De PvdA was zaterdagavond laat nog niet beschikbaar voor een reactie.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Boekestijn
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS