Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

‘Verlos ons van de bastaardsatijnrups!’

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: donderdag 5 oktober 2017 15:01

Foto: Strandgangers kregen op 1 juni waarschuwing uitgereikt


Raadslid Jan van Rossum (CDA) wil dat de gemeente Westland er alles aan doet om te voorkomen, dat er komend jaar langs de kust weer een plaag van rupsen van de bastaardsatijnvlinder ontstaat. Antwoorden op vragen die hij eind mei had ingediend, hebben hem deze week niet blij gemaakt.

Vooral in het duingebied bij Ter Heijde zijn dit jaar in mei, net als twee jaar geleden, veel bastaardsatijnrupsen aangetroffen. De brandharen van deze rups kunnen leiden tot serieuze huidirritaties. Onder het motto 'voorkomen is beter' had Van Rossum eind mei in schriftelijke vragen geopperd om, in navolging van andere kustgemeenten, in het voorjaar de zogeheten spinselnesten van de bastaardsatijnrupsen te verwijderen.

Het college van B en W heeft nu in de beantwoording gesteld, dat het duingebied valt onder de verantwoordelijkheid van het Hoogheemraadschap van Delfland. Niet duidelijk is, of de gemeente bij het hoogheemraadschap actie heeft ondernomen.

Overlast
Van Rossum wil het onderwerp daarom aan de orde stellen in de eerstvolgende vergadering van de commissie Ruimte van de gemeenteraad. Hij is echt bezorgd. "Wij hebben begrepen dat deze rups zoveel overlast op het strand gegeven heeft, dat dit ook een negatief effect gehad heeft op het strandbezoek", motiveert hij.

Het Wateringse raadslid wil in elk geval weten of er namens het college bij het hoogheemraadschap op is aangedrongen om de spinselnesten aan te pakken. "Wat moet er geregeld worden om een passage in het beheerplan voor Solleveld en de Kapittelduinen op te nemen om de spinselnesten standaard zo veel mogelijk te verwijderen?", vraagt hij zich af. Van Rossum stelt verder, dat de duinen en de kust op het grondgebied van Westland liggen. Daarom kan hij zich niet voorstellen dat er vanwege de grote overlast voor de kustbezoekers niets standaard te regelen valt bij de beheerders.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
DON Feestweek
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS