Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

'Afrikaanse fruitmot geen bedreiging voor paprikatelers'

Door: Bas Booister

Gepubliceerd op: vrijdag 9 augustus 2019 15:32

Foto: Signbiblio


Hoewel diverse landelijke media hebben gemeld dat de Afrikaanse fruitmot de Nederlandse paprikateelt zou bedreigen, is dat niet het beeld van Glastuinbouw Nederland. Sterker nog: "Wij hebben van geen enkele paprikateler een melding ontvangen dat de Afrikaanse fruitmot in de kas is aangetroffen", aldus Sjaak van der Tak, die voorzitter is van Glastuinbouw Nederland.

Ook Gerben Messelink, onderzoeker entomologie bij Wageningen University & Research stelt dat er geen sprake is van een dreiging. "Feit is dat de sector te allen tijde alert moet zijn om organismen als de Afrikaanse fruitmot te weren. Dat Nederlandse paprikatelers problemen krijgen met deze mot is weliswaar niet ondenkbaar, maar wel zeer theoretisch."

Afrikaans probleem

Directeur Gert Mulder van GroentenFruit Huis beklemtoont dat het primair een Afrikaans probleem is. "Deze fruitmot kan zich daar nestelen in rozen. Het is zaak dat de telers in bijvoorbeeld Kenia ervoor zorgen dat ze schone producten exporteren naar de Europese Unie."

Toezichthouder NVWA controleert steekproefgewijs ook of de bloemen vrij zijn van organismen die in Nederland onwenselijk zijn. Volgens Mulder is het zo dat de NVWA dit goed oppakt: "Ze onderscheppen partijen en keuren af bij een vondst. Ook in Afrika wordt veel gecontroleerd door de autoriteiten.”

De directeur van GroentenFruit Huis voegt daar aan toe dat de bijzondere levenscyclus van de Afrikaanse fruitmot het risico van een groter probleem sowieso minimaliseert. "De afnemers van onze paprika’s kunnen gerust zijn."


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
GJ
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS