Archief
Openbaar Ministerie

Openbaar Ministerie

'Bananenchipsbakkers werden niet uitgebuit'

Een 44-jarige Hagenaar is vrijdag door de rechtbank in Den Haag vrijgesproken van uitbuiting van bananenchipsbakkers die onder meer in Poeldijk voor hem werkten. Dat meldt mediapartner Omroep West. Het Openbaar Ministerie (OM) had een celstraf geëist.

In werkruimtes in Delft en Poeldijk liet de Haagse horeca-ondernemer in 2015 Indiërs zonder verblijfsvergunning 's nachts bananenchips, roti's en bara's bakken bij temperaturen van rond de veertig graden. Twee van hen werkten in een vieze ruimte achter een winkel in Delft. Een derde slachtoffer werkte in een aanbouw van een woning in Poeldijk, waarin ook nog hennep stond.

De werknemers kregen te weinig betaald, vindt het Openbaar Ministerie. Ook moesten ze volgens justitie te lang werken in te vieze ruimtes met vloeren die onder het bakvet zaten.



Zo'n 6,25 euro per uur

De rechtbank vindt inderdaad dat de Hagenaar een groot aantal regels had overtreden op het gebied van onder andere arbeidsomstandigheden, minimumloon, hygiëne en illegaliteit van de medewerkers. Deze waren echter niet zodanig ernstig, dat er sprake was van uitbuitingspraktijken die zijn te vergelijken met dwangarbeid of slavernij-toestanden.

Zo hadden de werkenden in dit geval de vrijheid om weg te gaan en kregen ze toch nog zo'n 6,25 euro per uur, constateerde de rechtbank. Dat loon is drie keer zo hoog dan slachtoffers doorgaans kregen in andere zaken, waarin de rechters wel oordeelden dat er sprake was uitbuiting.

Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden een jaar celstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk, geëist. De advocaat van de verdachte vroeg destijds om vrijspraak.

Categorieen:
Poeldijk 112