Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage uploaden op onze website. Wij zullen deze controleren en bij goedkeuring publiceren.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

'Beeld vreemdelingenproblematiek in Hoek van Holland klopt niet'

Het beeld dat Leefbaar Rotterdam en de VVD schetsen van de problematiek met illegalen die de oversteek vanuit Hoek van Holland naar Groot Brittanniƫ proberen te maken, komt niet overeen met de werkelijkheid. Dat zegt burgemeester Aboutaleb van Rotterdam. De twee partijen stelden gezamenlijk het onderwerp aan de kaak, omdat ze van Hoekenezen klachten hadden gekregen over overlast van de 'overstekers'.

Aboutaleb hield Leefbaar en VVD de cijfers voor, waaruit blijkt dat er in 2016 vanuit Hoek van Holland 349 pogingen zijn gedaan om de oversteek te maken: "Dat is dus gemiddeld minder dan 1 poging per dag", aldus Aboutaleb. Volgens hem wordt zeker 80 procent vanuit Nederland opgepakt. Een substantieel deel van de rest wordt in Engeland gepakt.

Leefbaar Rotterdam stelde dat er vaak helikopters over het dorp vliegen en legde daarbij een verband met vreemdelingentoezicht. Maar volgens Aboutaleb is dat onzin: "De helikopter zetten we nooit in voor vreemdelingentoezicht. Alleen voor High Impact Crimes (woninginbraak, straatroof, geweld en overvallen red.) of milieucontroles."

Inbraken
Ook ziet de burgemeester geen reden om te spreken over een inbraakgolf in Hoek van Holland en stelt hij dat er geen echte relatie is tussen een hoger aantal inbraken in december en het probleem met de vreemdelingen. Volgens hem zijn er vijf inbraken gepleegd in die maand en twee pogingen gedaan. In voorgaande jaren lag dat cijfer om en nabij op hetzelfde niveau. En zegt hij: "Het zijn vaak onze eigen jongens en meisjes die de inbraken plegen."

Toch zegt Aboutaleb wel toe om de boel goed in de gaten te blijven houden. Voor de zekerheid wordt ook een deel van het hek rondom het terrein van Stena Line verhoogd en worden bosschages zonodig weggehaald. De voorstellen van Leefbaar-raadslid Van Elck worden grotendeels al uitgevoerd. Zo wil hij controles buiten het Stena-terrein en patrouilleacties in Hoek van Holland door de politie.

Bewoordingen
Tijdens het debat was er veel onvrede over de gekozen bewoordingen van Leefbaar Rotterdam, vooral uit de hoek van de SP en de PvdA. PvdA-fractievoorzitter Kathmann zegt de ondernemersvereniging Hoek van Holland gesproken te hebben en stelt dat zij zich totaal niet in de bewoordingen van Leefbaar Rotterdam herkennen. De ondernemersvereniging roept raadsleden zelfs op om voor het kustdorp geen reputatie op te bouwen als het Calais aan de Maas.


Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS