Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

'Dementie moet herkenbaarder worden in Westland'

Door: Kyra Moor

Gepubliceerd op: vrijdag 24 januari 2020 17:02

Foto: WOS


Dementie blijkt een populair onderwerp te zijn in Westland, zo blijkt na een drukbezochte bijeenkomst donderdagavond over dementie en euthanasie in de Oude Kerk in Naaldwijk. De bijeenkomst werd georganiseerd door stichting Alzheimer Delft, Westland en Oostland (DWO) in combinatie met de tentoonstelling 'Gezichten van Dementie'. De populatie van mensen die lijden aan de ziekte groeit. De stichting hoopt dan ook dat de tentoonstelling leidt tot meer herkenbaarheid.

Gezichten van dementie
De tentoonstelling is een combinatie van aquarelportretten van verschillende fases van dementie en stukken film over dementie. De portretten zijn geschilderd door Herman van Hoogdalem. Zijn eigen moeder is 25 jaar geleden overleden, lijdend aan dementie. "Ik heb haar toen nooit getekend, want op dat moment gaat het leven voor. Maar de beelden zijn me altijd goed bijgebleven."

Twintig jaar na het overlijden van zijn moeder besloot Van Hoogdalem terug te gaan naar het verzorgingstehuis waar zijn moeder haar laatste jaren doorbracht. In de verschillende fases van dementie herkende hij zijn moeder terug. "Je zag het aan de gezichten als ze zich bijvoorbeeld geteisterd voelden, dat was voor mij aanleiding om toestemming te vragen om een portret van ze te maken."

Mag ik gaan?
Uit het portret 'Gezichten van Dementie' is 'Mag ik gaan?' gerold. Het project gaat over euthanasie bij dementie. Dat is ook waar filmmaker en oud-journaallezer Gijs Wanders betrokken raakte. Hij maakte filmische portretten van de familieleden die achterbleven nadat hun geliefde had gekozen om te overlijden.

"Mensen wisten heel goed uit te leggen waarom ze dat deden", vertelt Van Hoogdalem. "Ze voelden zich alsof ze niets meer hadden om voor te leven." Wel begrijpt hij ook heel goed hoe moeilijk dat is voor partners. "Want die denkt misschien: 'Maar hij blijft ook niet voor mij? Hoe kan dat nou?'".

De tentoonstelling is nog tot en met donderdag te zien in de kerk. Dan is ook de laatste bijeenkomst; over jonge mensen met dementie.

Groeiende ziekte
Volgens Alzheimer DWO is dementie een groeiende ziekte. De stichting verwacht dat het aantal dementiepatiënten in Westland in de komende vijf jaar groeit van 1800 naar 2300. Landelijk lijdt acht procent van de bevolking ouder dan 65 aan de ziekte van Alzheimer. Ieder uur komen er in Nederland volgens de stichting vijf patiënten bij .

Daarom is het van belang dat gemeentes als Westland dementievriendelijker worden. "Dat kan al door mensen die hun pincode vergeten zijn in de supermarkt de tijd te geven, in plaats van met ons winkelwagentje tegen de achillespezen te duwen", weet bestuurslid van Alzheimer DWO Otto van den Brink. "Het moet herkenbaar worden in de gemeente. Bijvoorbeeld voor de cassière, maar ook voor ons allemaal."


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
TipTop
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS