Archief
Bas Booister

Bas Booister

'Fort 1881 voldoet aan museale functie'

Fort 1881 in Hoek van Holland heeft de gekregen subsidies goed besteed en voldoet aan zijn museale functie. Dat schrijft het college van burgemeesters en wethouders van Rotterdam in antwoord op vragen van de Partij voor de Dieren en Partij van de Arbeid.

Het voldoen aan de museale functie is belangrijk, omdat dat onderdeel is van de pachtovereenkomst tussen uitbater Jurgen Beumer en Gemeente Rotterdam, formeel eigenaar van het fort. 4825 vierkante meter van het complex moet een museale functie hebben. Het college stelt dat hier aan voldaan wordt: "Het museum is geopend en er zijn tentoonstellingen te zien."



De PvdD en PvdA maakten zich zorgen om de museale functie van het fort naar aanleiding van een conflict tussen uitbater Beumer en een expositiebouwer. Beumer weigerde de bouwer te betalen voor zijn expositie, omdat de tentoonstelling was gaan schimmelen. De partijen waren bang dat Beumer aan meer betalingsverplichtingen niet zou kunnen voldoen, en dat de museale functie daardoor verloren zou gaan.

Ook vroegen de partijen zich af of de subsidies van de gemeente Rotterdam verstrekt aan het fort wel goed besteed waren. Volgens het college is dit wel het geval: "de drie subsidies die in 2016 en 2017 door de gemeente zijn verleed, waren bestemd voor culturele activiteiten die, zover we kunnen nagaan, zijn uitgevoerd."