Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

'Handboogschieten lastiger dan het eruitziet'

Door: Stefan van der Meer

Gepubliceerd op: dinsdag 20 augustus 2019 19:00

Foto: WOS Media


Robin Hood deed het, veel vakantiegangers hebben het wel eens gedaan en in Hoek van Holland wordt het wekelijks op serieus niveau gedaan: handboogschieten. HBC Doelgericht in Hoek van Holland is naast Verburch in Poeldijk een van de twee verenigingen in onze regio waar je deze sport kunt beoefenen. En het is een stuk moeilijker dan je op het eerste gezicht zou denken.

"Het is best wel fysiek", weet voorzitter Rianne Jonker. "Je moet nagaan dat je behoorlijk wat kilo's uit moet trekken. Je moet echt flink kracht in je armen hebben. Het is een kwestie van je een voelen met je boog, iets avontuurlijks doen."

Binnen de sport wordt onderscheid gemaakt tussen drie bogen: de 'simpele' barebow ("geen toeters en bellen erop, puur natuur en puur gevoelsmatig schieten"), de compound boog ("een vizier dat viermaal vergroot, stabilisator en katrolletjes") en de olympische recurveboog ("stabilisatorstangen, vizier, een pace en een kromme lat, waardoor de pijlen sneller vliegen").

Bijzonder aan handboogschieten is dat het een individuele sport is, maar toch samen wordt gespeeld. "We hebben elk jaar een grote interne wedstrijd, de koningsverschieting. Ook al word je daar tweede, derde of tiende. Je bent net zo blij als wanneer je eerste wordt. Iedereen gunt het elkaar om de top te houden."

In onze zomerserie trekken wij de komende weken door de regio. Elke week in de zomervakantie heeft een eigen thema. Deze week hebben we aandacht voor bijzondere sporten en sporters. Woensdag gaan we langs bij Bowlingvereniging Westland.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
TipTop
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS