Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

'Herindeling was nodig om Den Haag buiten te houden'

Door: Kyra Moor

Gepubliceerd op: maandag 12 augustus 2019 19:00

Foto: WOS Media


Vijftien jaar geleden werd het Westland opnieuw ingedeeld. Zeven gemeenten: Naaldwijk, 's-Gravenzande, Wateringen, De Lier, Monster, Schipluiden en Maasland, werden op 1 januari 2004 Westland en Midden-Delfland. Die herindeling was volgens de laatste burgemeester van Naaldwijk, Ties Elzenga, enerzijds nodig om het glastuinbouwcomplex veilig te stellen. "Maar de drijfveer was om Den Haag buiten het Westland te houden."

Destijds is er ook een plan geweest om één grote gemeente te maken van de zeven kleine gemeenten. Volgens Elzenga is het goed dat dat niet is gebeurd. Oud-burgemeester van Schipluiden, Marja Bijsterveld, had altijd in haar hoofd om het glas van Westland en het gras van Midden-Delfland te scheiden. "Ik denk dat dat goed is geweest, want tuinders zijn wel milieuvriendelijk, maar ik denk dat ze minder het belang van Midden-Delfland voor ogen hadden zoals het nu is."

Elzenga is na zijn vertrek uit Naaldwijk van 2004 tot en met 2012 burgemeester van Veenendaal geweest en vanaf daar heeft hij de Westlandse politiek van een afstand in het oog gehouden. Volgens de oud-burgervader is de herindeling geslaagd. Vooral de verhuizing naar één gemeentehuis is volgens hem een goede zet geweest. "In de uitvoering kan het daardoor allemaal beter, en daar moet de burger wel iets van merken."

In onze zomerserie trekken wij de komende weken door de regio. Elke week in de zomervakantie heeft een eigen thema. Deze week hebben we aandacht voor de herindeling van het Westland, vijftien jaar geleden. Dinsdag een verhaal over Schipluidenaren die na de herindeling in De Lier woonden.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS