Archief

'Hoekse Oranjeheuvel niet geschikt voor bomen'

De Oranjeheuvel in Hoek van Holland is vanwege de verontreinigde ondergrond niet geschikt voor het planten van bomen. Juist daarom is gekozen om hier een plan te maken voor de aanleg van een zonnepark. Dat zegt het college van B en W in Rotterdam in antwoord op vragen van de Partij voor de Dieren.

De partij had gehoord van de plannen en had daar twijfels bij. Fractievoorzitter Ruud van der Velden stelde dat bosaanplant een effectieve manier is om CO2 tegen te gaan en hoopte dat het college voor deze oplossing zou kiezen op de Oranjeheuvel.

Wethouder Arno Bonte is het ermee eens dat bosaanplant in zijn algemeenheid helpt bij het tegengaan van klimaatverandering. "Echter, is de Oranjeheuvel daarvoor niet geschikt. De Oranjeheuvel is een voormalige slibstortplaats en bodemsaneringslocatie. Als saneringsmaatregel is een leeflaag aangebracht met een dikte van 1 tot 1,5 meter. Voor de locatie geldt nazorgplicht en er gelden gebruiksbeperkingen. Gelet op de zwaar vervuilde onderlaag is de bodem niet geschikt voor bosaanplant met diep wortelende bomen."

Bonte stelt dat Rotterdam over het algemeen terughoudend is met grondgebonden zonnepanelen, maar dat hiervoor is gekozen omdat de Oranjeheuvel niet geschikt is voor ander gebruik. Aan de plannen hiervoor wordt momenteel gewerkt. Het ontwerpbestemmingsplan zal naar verwachting in april dit jaar ter inzage worden gelegd.

Categorieen:
Politiek