Archief
Google Streetview

Google Streetview

'Hofjeswoningen en 'levendig' kasteel Keenenburg in Schipluiden'

Als het aan het college van B en W in Midden-Delfland ligt, wordt het gebied rond de Keenenburgweg in Schipluiden een stuk aantrekkelijker dan nu het geval is. Zo moeten er hofjeswoningen komen op de plek waar nu een kas staat en krijgt het terrein van het vroegere kasteel Keenenburg een meer sociaal-culturele functie.

Dat is te lezen in de startnotitie 'Hof van Keenenburg', waarover de gemeenteraad in juni vergadert. Hof van Keenenburg is een deelgebied binnen het centrumplan van Schipluiden en ligt tussen de Singel, de Kasteellaan en de Keenenburgweg. Dit gebied maakt nu geen deel uit van het, volgens de gemeente, 'aantrekkelijke historische centrum van Schipluiden' en daar moet verandering in komen. De gemeente wil dit gebied aantrekkelijk maken, waarbij de (cultuur)historische waarden van het gebied een belangrijk aandachtspunt zijn.

In de plannen worden zogenoemde hofjeswoningen voorzien schuin achter de supermarkt, op de plek waar nu een kas aanwezig is en waarvan de westzijde in gebruik is als plantsoen. De hofjes blijven in eigendom en beheer van de ontwikkelende partij, die de woningen gaat verhuren. Bovenop de nabijgelegen supermarkt worden ook woningen voorzien, al is nu nog niet duidelijk hoe dat precies moet worden ingevuld.

Ook het jeugdhuis aan de Keenenburgweg 9, een voormalige dienstwoning, zou kunnen worden verbouwd naar woningen. Hier zijn echter nog geen concrete plannen voor.

Kasteelterrein

De Historische Vereniging Oud-Schipluiden sprak eerder de wens uit om het oude kasteel Keenenburg weer tot leven te laten komen. In de startnotitie wordt dat onderschreven. Het idee is nu om de aanwezigheid van het kasteel meer zichtbaar te maken en de openbare ruimte een meer sociaal-culturele functie te geven. Zo kunnen er activiteiten als een theatervoorstelling, streekmarkt of buurtfeest worden gehouden.

Mocht de gemeenteraad op 25 juni instemmen met de startnotitie, dan wordt het document zes weken ter inzage gelegd. Na die periode kunnen de plannen verder worden uitgewerkt.