Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

'In een keer 50 tot 200 bedden voor arbeidsmigranten'

Door: Dennis van Schie

Gepubliceerd op: woensdag 22 mei 2019 08:50

Foto: woonunits in bij tuinder Knoppert


Rond of net na de zomer komen in Westland 1.000 bedden beschikbaar voor arbeidsmigranten. Dat verwacht wethouder Karin Zwinkels. Dinsdag presenteerde de gemeente een noodplan voor huisvesting op glastuinbouwgrond voor maximaal drie jaar.

Westland presenteert het plan na een brandbrief van belangenbehartiger Glastuinbouw Westland en werkgeversorganisatie VNO-NCW. Jacco Vooijs, voorzitter van Glastuinbouw Westland, zegt blij te zijn met de noodoplossing.

De nieuwe initiatieven komen bij Glastuinbouw Westland binnen. Die beoordeelt de locaties op geschiktheid. "Wij willen dit niet op het erf van telers", zegt Vooijs. Dan krijg je overal kleine locaties. Hij ziet meer in stukken grond voor 50 tot maximaal 200 bedden.

Uitzendbureaus zullen de huisvesting op zich nemen. Arbeidsmigranten worden dus niet rechtstreeks afhankelijk van tuinders. "Wij werken alleen met uitzenders die zijn opgenomen in het gemeenteregister." Het gaat dan om bureaus met veel ervaring op het gebied van huisvesting. Als onderkomens wordt gedacht aan porto cabins of containerwoningen.

Amarylliskweker
Dergelijke containerwoningen staan ook al op het erf van amarylliskweker Jan Knoppert in 's-Gravenzande. De Raad van State besloot eerder deze maand dat Westland die units mag weghalen, omdat de vergunning al twee jaar is verstreken.

Daarover zegt wethouder Zwinkels: "Als meneer Knoppert aan de voorwaarden van noodvoorziening voldoet, dan kunnen we in gesprek." Het is overigens niet zo dat de huidige situatie gehandhaafd blijft. "Voor meneer Knoppert gelden dezelfde voorwaarden als voor anderen.

Ontwikkelkader
Overigens bewandelt de gemeente Westland nog een ander spoor bij de huisvesting van arbeidsmigranten. Het zogenoemde ontwikkelkader, waarin gesproken wordt over onderkomens aan de Lange Broekweg in Naaldwijk, Elsenbosch tegenover de meubelboulevard van Naaldwijk en de Arckelweg tegenover sportvereniging Verburch. Die locaties zijn nog steeds in ontwikkeling.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS