Archief

'Kroonjuweel' Schipluiden wijkt voor woningbouw

De gemeente Midden-Delfland gaat een stuk natuurgebied aan de zuidrand van Schipluiden 'afwaarderen', zodat er woningen gebouwd kunnen worden. De voltallige gemeenteraad is daarmee akkoord, zo bleek dinsdagavond tijdens een commissievergadering. Wel zijn er nog zorgen bij omwonenden.

Het gebied ten zuiden van de bebouwde kom in Schipluiden heeft nu nog de status 'kroonjuweel', een status die wordt gegeven aan unieke, zeer karakteristieke en gave erfgoed-ensembles in het Zuid-Hollands landschap. De gemeenteraad besloot eerder dat op die plek woningbouw moet komen, ter compensatie van het openhouden van het middenstuk aan de Maaslandse Dam. Om dat mogelijk te maken, moet de begrenzing van het kroonjuweel worden aangepast.

Dinsdagavond bleken alle partijen daarmee akkoord, omdat zij vinden dat woningbouw in het dorp belangrijk is. Ter compensatie moet een stuk in de Commandeurspolder bij Maasland nu ook tot kroonjuweel worden bestempeld.

Overigens sprak een omwonende uit Schipluiden zich verontrust uit, vooral vanwege het feit dat veel 'kwetsbare' groepen aan de zuidrand van Schipluiden recreƫren: de ouderen uit Akkerleven en bewoners met autisme van Au Boulot. "Deze groep gaat door bebouwing naast hun woning zeer ernstige gevolgen ondervinden", werd naar voren gebracht.

Wethouder Sonja Smit heeft inmiddels een afspraak staan met de omwonenden, maar gaf al aan dat over de exacte invulling van het woningbouwproject nog moet worden besloten.