Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

'Melkveehouders niet gebruiken als compensatie stikstofuitstoot'

Door: Stefan van der Meer

Gepubliceerd op: vrijdag 13 december 2019 13:16

Foto: Signbiblio


De gemeente Midden-Delfland wil niet dat boerenbedrijven kunnen worden opgekocht als compensatie voor de stikstofuitstoot van een (woning)bouwproject. Dat schrijven burgemeester en wethouders in een brief aan Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland.

In heel Nederland liggen talloze bouwprojecten stil vanwege de zogenoemde stikstofuitspraak, die de Raad van State eerder dit jaar deed. Sinds die uitspraak mag er niet meer zomaar gebouwd worden in de buurt van Natura 2000-gebieden, vanwege de uitstoot van stikstof. Als maatregel daarvoor is in Zuid-Holland eerder de beleidsregel intern en extern salderen vastgesteld.


Midden-Delfland is daar niet blij mee, omdat extern salderen (stikstofuitstoot die een bouwproject met zich meebrengt compenseren door elders de uitstoot weg te nemen) het mogelijk maakt om een melkveehouderij te gebruiken als compensatie voor een ander project. Dit zou de kwaliteit van het Midden-Delflandgebied niet ten goede komen.

"De agrariĆ«rs zorgen met hun bedrijfsvoering voor het onderhoud van het agrarisch kerngebied in het landschap van Midden-Delfland", aldus B en W.  "Bij extern salderen verdwijnt een bedrijf, met het risico dat de weilanden ongebruikt blijven of worden gebruikt voor de paardenhouderij. Indien dit binnen het agrarisch kerngebied plaatsvindt, tast dit de kwaliteit van het landschap aan en vermindert het de economische stabiliteit van de melkveehouderij en de duurzame voedselproductie."


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
TipTop
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS