Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

'Roomkop-bakkerij' Monster krijgt steun van demonstranten

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: vrijdag 7 februari 2020 12:53

Foto: Regio15


Drie demonstranten hebben zich vrijdag kort gemeld in de winkel van de veelbesproken bakkerij My Cakes in Monster. Zij nemen het op voor bakker Jurgen Verwoerd, die eerder deze week het gebakje moorkop van naam veranderde in roomkop. Moorkop zou volgens de bakker racistisch zijn.

Even ging het verhaal dat ze t-shirts hadden bedrukt met een steunbetuiging aan de bakker, maar dat klopt niet. Ze wilden niet dat er foto's werden gemaakt. Inmiddels zijn de drie, na overleg met de politie, via de achterdeur vertrokken. De politie ontkent overigens dat het om demonstranten ging.

My Cakes ging donderdag eerder dicht na bedreigingen, maar inmiddels is de zaak weer open. De eigenaren hebben extra beveiligingsmaatregelen genomen 'zolang als nodig is.'
Eigenaar Jurgen Verwoerd - die gisteravond zelfs bij Jinek zat - wil de 'day after' geen interviews meer doen. "Ik wil nu gewoon rust voor mijn medewerkers", zegt hij vrijdagochtend in de winkel. "Het is klaar, vandaag zijn we ook gewoon weer open."

De moorkop is vernoemd naar de Moren, een volk uit de oudheid afkomstig uit Spanje en Noord-Afrika. "Maar in de moderne tijd is het een synoniem voor neger geworden", legt Verwoerd de naamswijziging uit. "Dat is niet iets waar wij mee geassocieerd willen worden, zeker niet als onze klanten zich hier ongemakkelijk bij voelen."

Beveiliging
Voor de winkel staat wel vandaag Peter. Hij is bevriend met mede-eigenaresse Patricia Booister die hem heeft gevraagd de winkel te beveiligen. "Ze heeft behoorlijke bedreigingen gekregen; dat je het ergens niet mee eens bent, oké, maar intimidatie kan echt niet. Vanmiddag komen er nog twee gasten. We staan hier sowieso de hele week, maar misschien nog langer, gewoon zolang het nodig is." Op Twitter zijn beelden opgedoken van het vermoedelijke incident in de winkel (zie onderaan dit artikel).

Klanten blijven vanochtend gewoon komen. Het is niet drukker of minder druk dan gebruikelijk, laat een medewerkster nog weten. Er zijn wel klanten die vanochtend speciaal zijn gekomen om de winkel een hart onder de riem te steken. "Ik ben hier nog nooit eerder geweest", vertelt een dame. "Maar ik woon wel in de buurt, en nadat ik dit gisteren op het nieuws zag, besloot ik vandaag mijn excuses aan te bieden voor het gedrag in Nederland."

Een andere klant heeft zelfs een doosje met 'roomkoppen' gekocht. "Om ze te supporten", vertelt hij. "Ik vind het niet kunnen dat er in 2020 nog zoveel heisa om zoiets is. Het is maar een gebakje, waar praat je over?"

Klanten verliezen
Of My Cakes klanten zal kwijtraken door het incident, denken de meeste van niet. "De vaste klanten blijven gewoon gaan", zegt een meneer. "De taarten zijn hier fantastisch. En ik denk eerder dat de publiciteit voor meer klanten zorgt. Wanneer is een lokale bakker nou zo uitgebreid op de nationale tv?"


Onder de tweet vind je de reportage over het vroegtijdig sluiten van de bakkerij donderdag.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS