Archief
Rob Koot

Rob Koot

'Rotterdam moet vertrouwen Hoekenezen in DCMR herstellen'

De Rotterdamse gemeenteraadsfracties van GroenLinks, PvdA en PvdD zijn benieuwd hoe burgemeester en wethouders het vertrouwen van Hoekenezen in milieudienst DCMR gaan herstellen. Die vraag stellen de partijen naar aanleiding van een bijeenkomst vorige maand over de stofoverlast in het dorp.

Op 10 augustus werd Hoek van Holland bedolven onder een grote laag grofstof, afkomstig vanuit de Maasvlakte na hevige wind. Uit onderzoek bleek dat de stof afkomstig was van overslagbedrijf EMO of EECV. Doordat de wind weer was gaan liggen toen het onderzoek werd uitgevoerd, is niet met zekerheid te zeggen welke van de twee bedrijven hun milieugrens overschreden.

Tijdens een thema-avond van de gebiedscommissie kwamen GGD en DCMR inspreken. GGD maakte duidelijk dat de zwarte neerslag niet schadelijk is voor de gezondheid. Het gaat om grotere stofdeeltjes dan het gevaarlijkere fijnstof en het wordt relatief eenvoudig uitgehoest.

Hoekenezen die op de bijeenkomst afkwamen lieten weten dat het probleem al erg lang speelt. Wel gaven veel van hen toe dat er niet altijd wordt gebeld bij overlast, omdat zij zich niet altijd serieus genomen voelen. Bij twee Hoekenezen die wel altijd bellen zijn een keer monsters genomen van de neerslag in hun woning, maar daarna is niets meer vernomen.

De partijen vindt dit zorgelijk. "Meldingen zijn immers van groot belang voor de DCMR en GGD om gericht onderzoek te doen", schrijven zij in schriftelijke vragen. Zij zijn dan ook benieuwd welke maatregelen het college wil inzetten om het vertrouwen en de meldingsbereidheid te vergroten.

De drie facties willen daarnaast weten welke maatregelen al genomen zijn om de stofoverlast tegen te gaan en of er nog meer maatregelen genomen kunnen worden.

Categorieen:
Politiek