Archief

's-Gravenzandse moet weg uit Australië, maar kan niet weg

De 's-Gravenzandse Yentl is in een film beland. Door coronamaatregelen kan ze niet meer naar haar werk op een lokale boerderij in Australië, en dus is ook haar inkomen weggevallen. Terugvliegen naar haar ouders in Nederland kan eveneens niet, want ze mag niet mee met het vliegtuig.

Het avontuur begon drie maanden geleden zo mooi. Na haar afstuderen wilde de 21-jarige Yentl meer van de wereld zien en vertrok ze naar Australië. Daar ging ze aan de slag op een farm, maar het land heeft intussen vergaande coronamaatregelen opgelegd waardoor reizen van en naar het werk moeilijk is. Bovendien verblijft Yentl met haar vriend in quarantaine.

Nu haar inkomen is weggevallen, wil ze terug naar Westland. Echter, het vliegtuig waarvoor ze met haar vriend 1.700 euro heeft neergelegd, is al lang vertrokken. Ze mocht niet mee omdat ze 'opeens' een visum nodig had. En een gezondheidsverklaring.

"Een vlucht boeken moet binnen één minuut, anders is ie weg", begint Yentl vanuit haar onderkomen in Melbourne. "Het is gewoon een drama." Ook de Nederlandse ambassade in Canberra kan weinig betekenen, weet Yentl. "Ik heb gebeld, maar hoorde dat ze er niets aan kunnen doen. Normaal heb je geen visum nodig, dus zij weten ook niet wat er aan de hand is", verzucht de 's-Gravenzandse. "Ze adviseerde mij onderdak te zoeken en eten in huis te hebben."

Yentl heeft met haar vriend een appartement kunnen huren in om quarantaine te gaan, maar daar moeten ze dinsdag uit. Een nieuw onderkomen boeken is lastig zonder geld. "En ik zit liever niet in een hostel nu met 12 personen op een kamer."

Op dit moment zijn zo'n 100.000 tot 200.000 Nederlanders in het buitenland gestrand. Mensen die in de problemen zitten door geschrapte vluchten of gesloten grenzen kunnen zich melden op de website bijzonderebijstandbuitenland.nl, maar daar heeft ze nog niets van gehoord. Wordt vervolgd.