Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

'Standbeeld voor schilder Jongkind in Midden-Delfland'

Door: Monica Overdijkink

Gepubliceerd op: woensdag 21 november 2018 17:46


Het is tijd voor een standbeeld voor de schilder Johan Jongkind. Dat vindt Tessa Kleizen, projectleider 'Trekvaart in beeld' bij de Art Foundation. Jongkind leefde in de 19e eeuw, groeide op in Maassluis en was aan het begin van zijn loopbaan vaak te vinden in Midden-Delfland. Later vertrok hij naar Parijs en groeide daar uit tot één van de pré-impressionisten, inspiratiebron van onder meer Monet en Manet.

Jongkind krijgt zijn opleiding bij Andreas Schelfhout in Den Haag. Vanuit de stad gaat hij te voet of per trekschuit naar Delft, Maassluis, waar zijn moeder woont, en Vlaardingen. Zo komt hij ook langs de Vlaardingertrekvaart. Bij het Rechthuis van Zouteveen, destijds een herberg en nu nog steeds een bed & breakfast, zit hij aan het water en tekent.

Op één van de etsen uit die tijd is het Rechthuis zichtbaar naast de Vlaardingervaart. Op een geschilderde variant van het plaatje heeft Jongkind twee zeilschepen erbij gemaakt. "Er is eigenlijk niet zoveel veranderd," zegt Kleizen, zelf ook afkomstig uit Maassluis. "Je ziet de dakpunten van het huis, de bocht in het water, heel herkenbaar nog."

Precies die plek
Daarom vindt ze ook dat Jongkind op dit punt van de vaart een standbeeld verdient. Het liefst aan de overkant, omdat ze hoopt dat dat meer toeristen verder de polder in zal lokken. Maar als dat niet lukt dan mag hij ook aan de kant van het Rechthuis komen, met zijn sokkel in het water, de blik naar het noorden. "Precies waar hij zat toen hij die ets maakte."

De huidige eigenaar van het Rechthuis ziet het plan helemaal zitten. "Dit voegt weer iets toe aan het verhaal van deze plek," zegt Marja Koster, "het is toch fantastisch dat iemand hier heeft zitten tekenen die later beroemd is geworden in Parijs."

Brons
Kleizen heeft al een miniversie van het beoogde beeld laten maken door kunstenaar Rob Houdijk. De definitieve versie moet 2,25 meter hoog worden. "Het brons krijgt een groen patina, waardoor hij ook weer niet al te erg opvalt." De galeriehoudster heeft 25.000 euro toegezegd gekregen van de provincie, maar er is nog bijna een ton nog om het plan te realiseren.

Als ze het geld bij elkaar krijgt is het de bedoeling dat het standbeeld volgend jaar wordt neergezet langs de Vlaardingervaart. Dan is het 200 jaar geleden dat Johan Jongkind werd geboren.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
TipTop
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS