Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage uploaden op onze website. Wij zullen deze controleren en bij goedkeuring publiceren.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

'Superduurzame' Nieuweweg weer open

Door: Stefan van der Meer

Gepubliceerd op: donderdag 1 november 2018 11:39

Foto: Dennis van Schie


De Nieuweweg (N211) in Poeldijk is donderdagochtend om 9.00 uur heropend. De weg is sinds begin dit jaar compleet gereconstrueerd en is nu superduurzaam. Volgens de provincie gaat het om de eerste CO2-negatieve weg in Nederland.

Om dat te bewerkstelligen zijn diverse maatregelen genomen. Zo is de energie die nodig is om de weg aan te leggen, denk aan de uitlaatgassen van vrachtwagens en graafmachines, gecompenseerd door zonnepanelen langs de weg. Bij de bouw zijn duurzame materialen gebruikt of hergebruikt. De oude damwand naast de weg is gesloopt en gebruikt in de nieuwe fundering van de weg en is het asfalt op een lagere temperatuur geproduceerd. Verder zijn bijvoorbeeld de verkeersborden van hout en leveren de lantaarnpalen stroom terug aan het net.

Tegenover restaurant De Westpoort is een ontmoetingsplek gemaakt. Bij de bushalte staat een stalen boom met zonnepanelen waar je mobieltjes en andere apparatuur kunt opladen. Ook ligt hier een afmeersteiger voor bootjes.

Ook staat er een besparingsteller langs de weg, waarop te lezen is hoeveel ton CO2 er op dat moment is bespaard. De teller stond vandaag op 1961,3 ton.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Boekestijn
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS