Archief
Dennis van Schie

Dennis van Schie

'Superduurzame' Nieuweweg weer open

De Nieuweweg (N211) in Poeldijk is donderdagochtend om 9.00 uur heropend. De weg is sinds begin dit jaar compleet gereconstrueerd en is nu superduurzaam. Volgens de provincie gaat het om de eerste CO2-negatieve weg in Nederland.

Om dat te bewerkstelligen zijn diverse maatregelen genomen. Zo is de energie die nodig is om de weg aan te leggen, denk aan de uitlaatgassen van vrachtwagens en graafmachines, gecompenseerd door zonnepanelen langs de weg. Bij de bouw zijn duurzame materialen gebruikt of hergebruikt. De oude damwand naast de weg is gesloopt en gebruikt in de nieuwe fundering van de weg en is het asfalt op een lagere temperatuur geproduceerd. Verder zijn bijvoorbeeld de verkeersborden van hout en leveren de lantaarnpalen stroom terug aan het net.



Tegenover restaurant De Westpoort is een ontmoetingsplek gemaakt. Bij de bushalte staat een stalen boom met zonnepanelen waar je mobieltjes en andere apparatuur kunt opladen. Ook ligt hier een afmeersteiger voor bootjes.

Ook staat er een besparingsteller langs de weg, waarop te lezen is hoeveel ton CO2 er op dat moment is bespaard. De teller stond vandaag op 1961,3 ton.

Categorieen:
Poeldijk Duurzaam