Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

'Tijdelijk gebruiksklaar maken Leuningjes niet zinvol'

Door: Kees van Doorn

Gepubliceerd op: maandag 2 oktober 2017 16:17

Foto: De geheel gestripte Gerbera-zaal van De Leuningjes 2


Het is niet zinvol om het door een asbestkwestie al geruime tijd gesloten zalencentrum De Leuningjes in Poeldijk tijdelijk geschikt te maken voor gebruik. De Poeldijkse verenigingen zullen er nauwelijks gebruik van maken. En als de financiering rond komt, kan de Bartholomeuskerk al in de zomer van 2018 zijn omgebouwd tot multicultureel centrum.

Dit schrijven de initiatiefgroep Hart van Poeldijk en het parochiebestuur in afzonderlijke brieven aan het gemeentebestuur. De gemeenteraad praat op 10 oktober weer over De Leuningjes. In een memo aan de raad schrijft het college dat het  tijdelijk gebruiksklaar maken van het gebouw 2,5 miljoen kost. Een goedkopere variant, waarom de raad had gevraagd, komt nog altijd op 1,8 miljoen uit. 

In beide brieven wordt het standpunt van de verenigingen weergegeven. De KBO wil in restaurant Vrienden blijven en als dat voortijdig verkocht wordt dan mogen de ouderen hun kaartmiddagen in de kerk houden. Toneelvereniging St. Genesius oefent al in de pastorie en heeft het huurcontract met De Leuningjes per 1 oktober opgezegd. Zangkoor Deo Sacrum stelt de zalen van De Leuningjes niet meer te willen gebruiken en gebruik te blijven maken van de huidige repetitieruimte in afwachting van de uitbreiding van de pastorie bij de kerk.

Ook kinderdagverblijf Simba en hypnotherapie Zen en Zo hebben aangegeven naar het nieuwe centrum te willen verhuizen, evenals de bibliotheek en Vitis Welzijn. Alleen muziekvereniging Pius X wil vanwege de akoestiek nog wel een paar uitvoeringen per jaar geven in De Leuningjes.

Volgens de initiatiefgroep moet er geïnvesteerd worden in een maatschappelijk, cultureel en sociale accommodatie voor minimaal de komende 40 jaar. "Met aankoop van de huidige gebouwen en terreinen, waar nu PerspeKtief in is gevestigd, kan er een prachtige nieuwe accommodatie samen met het gemeentelijk monument de Bartholomeuskerk ontstaan."

"Als de kruising Voorstaat met Kerklaan en Verburghlaan autovrij zou worden gemaakt, krijgen we echt een compleet Hart van Poeldijk met kansen voor een mooi plein en ruimte rondom het kerkgebouw en voortuin van pastorie en aanbouw. Er is dan plaats voor de markt en vele dorpsactiviteiten, zowel buiten als binnen", aldus de initiatiefgroep.

Het college schrijft in zijn memo dat een dergelijke ontwikkeling van het Poeldijkse centrum hoge verwervings- en ontwikkelingskosten met zich meebrengt en zeker drie jaar zal duren.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Cultuurweb
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS