Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

'Westland moet niet gasloos worden'

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: vrijdag 14 februari 2020 13:11

Foto: Signbiblio


Bestaande woningen in Westland moeten hun gasaansluiting behouden en nieuwbouwwoningen moeten op het gasnet aangesloten kunnen worden. Dat stellen de politieke partijen GemeenteBelang Westland, Westland Verstandig en (coalitiepartij) LPF Westland.

Om dat te bereiken moet de gemeente bij de Autoriteit Consument en Markt worden aangemeld als aangewezen gebied waar een aansluiting op het gastransportnet strikt noodzakelijk is. De partijen, die samen een meerderheid in de raad vormen, komen hiertoe met een initiatiefvoorstel.

Ze vinden wel dat alle Westlandse woningen duurzame energie moeten krijgen, maar de burgers moeten wel de vrijheid houden om zelf te kiezen voor 'gasloos' of groen gas. Volgens de gewijzigde Gaswet kunnen alleen bestaande gebouwen gebruik gaan maken van groen gas. Maar de initiatiefnemers willen dat groen gas voor alle panden beschikbaar is, zowel bestaande als nieuwe.

Groen gas is volgens de drie partijen de eenvoudigste manier om het energiegebruik te verduurzamen. Het duurzame gas (voor Westland) kan voor een groot deel opgewekt worden met biomassa afkomstig van de lokaal aanwezige agrarische sector. Ook wordt gewezen op de groengasinstallatie in Den Hoorn. Die levert nu groen gas voor de transportsector, maar het volume van 4,5 miljoen m3 is ook goed voor de gasvoorziening voor 3.000 huishoudens.

GemeenteBelang Westland, LPF Westland en Westland Verstandig beschouwen 'heel Nederland van het gas af' als een politiek besluit dat vooral ideologisch gemotiveerd is. "De huidige alternatieven voor 'gasloos' zijn geen bewezen technologie op lange termijn. Evenmin gaan we het redden met alleen zon en wind als alternatief voor aardgas", aldus de partijen. Daarom willen zij dat gemeente Westland actief bedrijven stimuleert en faciliteert om groen gas goedkoper en op grote schaal te maken en leveren.

Uitzonderingen daargelaten leidt groen gas tot de laagste maatschappelijke kosten en geeft het burgers de minste sores, aldus de drie partijen. De gevraagde 'aanwijzing' is niet bedoeld om gasgebruik te stimuleren. De initiatiefnemers willen een aardgasaansluiting bij nieuwbouw toe kunnen staan vanwege de ambitie voor groen gas als duurzame energiebron. Ook waterstof kan in de toekomst een optie zijn. Hiervoor blijft een gasaansluiting nodig.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
GJ
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS