Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

'Westlandse' zeehonden sterken aan in Stellendam

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: maandag 2 oktober 2017 13:21

Foto: duinwachter Leo Loijenga


Zwakke of versufte zeehonden op het Westlandse en Hoekse strand gaan meestal naar Stellendam. Daar zitten er nu 32, veelal met longwormen. Een flink aantal, want er is eigenlijk maar capaciteit voor 25 dieren.

Het aantal opgevangen beesten fluctueert, van slechts zeven in mei van dit jaar tot veertig tegelijk vorig jaar. "In juni, juli krijgen we de pups die hun moeder kwijt zijn, nu zijn het meer de zwakke dieren die besmet zijn met longworm", zegt bedrijfsleider Karola van der Velde. 

Het zijn deze dieren die mensen op het strand vinden. Zeehonden die last hebben van longworm zijn verzwakt en hebben soms een bebloede snuit van het ophoesten van de wormpjes. 

Niet zo schattig
Daarnaast is een zeehond niet zo schattig als hij er uitziet. "Het is het grootste roofdier van Nederland. De mens is zijn grootste vijand. En als hij zich bedreigd voelt, kan hij bijten of met zijn nagels krabben. Dat kan behoorlijk pijn doen". 

De aangespoelde exemplaren worden gevonden van de Oosterschelde tot Zandvoort, maar veel komen er nu van de Zuid-Hollandse kust. Momenteel zijn er onder meer dieren binnen die zijn gevonden in Noordwijk en Scheveningen.

Quarantaine en vette zalm
Nieuw binnengebrachte zeehondjes gaan eerst drie weken in quarantaine en krijgen dan medische zorg en speciaal voedsel: een vette zalmpasta. Na de quarantaine komen de dieren in speciale bakken en bassins waar ze verder kunnen herstellen. Dan krijgen ze vooral haring. Met de ruim dertig beesten die er nu zijn, gaat er honderd kilo haring per dag doorheen.

Gemiddeld duurt het twee tot drie maanden om een zeehond weer gezond te krijgen. "Heel soms lukt het niet, Je kan ze ook niet allemaal redden, maar we proberen ze hier in elk geval een tweede kans te geven", aldus Van der Velde.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
DON Feestweek
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS