Archief

'Wij zorgen voor u, wie zorgt er voor ons?'

Nog niet eerder kwam het tot een landelijke actiedag van ziekenhuispersoneel. Tot nu dan. In het hele land leggen ziekenhuismedewerkers woensdag het werk neer. Ook in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft wordt gestaakt, al gaan operaties en ingrepen gewoon door. Het ziekenhuis kiest namelijk voor patiëntvriendelijk actievoeren.

Wie woensdag het ziekenhuis verlaat, krijgt van het personeel een bloem mee. 'Wij zorgen voor u, wie zorgt er voor ons?', staat op de kaartjes. De bloemen zijn gesponsord door tuinders uit het Westland en geven het ludieke karakter van de actie aan.

In de centrale hal kun je een korte reanimatietraining volgen en iets verderop bij de roltrap staat een grote harp waar ziekenhuispersoneel patiënten opvrolijkt. "Deze actie past bij ons als ziekenhuis", zegt anesthesiemedewerker Wendy van der Boon.

Cao

Kort samengevat voert het personeel om drie redenen actie. De werkdruk is te hoog, er wordt om 5 procent loonsverhoging gevraagd en werk in de zorg verdient veel meer waardering. "De patiëntenzorg staat op nummer één", benadrukt operatieassistent Stephanie Kaffa. De directie van het Reinier de Graaf faciliteert en ondersteunt de actie van haar medewerkers. "Als de werknemer goed in zijn vel zit, kan die de beste zorg leveren aan de patiënt", aldus directeur Carina Hilders.



Bezoekers van het Delftse ziekenhuis nemen het woensdag ook voor de medewerkers op. "Die mensen werken keihard en de werkdruk is behoorlijk", zegt de een. "Ik was dinsdag positief verbaasd dat ik woensdag naar het ziekenhuis kon", klinkt van een ander.

Er werd op meer manieren in het Reinier de Graaf Gasthuis actie gevoerd. Zo hielp operatiepersoneel mee op verpleegafdelingen en bezoekers konden voor een keer gratis parkeren. Wanneer de actie een succes is? "Als de cao die de vakbonden voorstellen wordt goedgekeurd".

Categorieen:
Westland Algemeen