Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

'Zieke essen kunnen makkelijk omvallen'

Door: Stefan van der Meer

Gepubliceerd op: woensdag 11 september 2019 13:15

Foto: WOS


De kapwerkzaamheden in het Maaslandse bos bij Maasland zijn dinsdag begonnen. De komende paar weken is het gebied afgesloten voor bezoekers. Er worden essen weggehaald die zijn aangetast door de essentakziekte.

"De es is makkelijk te herkennen aan de takken met negen blaadjes en zwarte knoppen. Als een es ziek wordt, dan verliest-ie alle bladeren. En de wortels worden zo zwak dat de bomen gemakkelijk kunnen omvallen", weet boswachter Lieke Verhoeven. "Je ziet bij essen die heel zwaar zijn aangetast dat de wortels helemaal rot zijn en geen houvast meer hebben in de bodem om te blijven staan. Dat is een linke situatie die we niet willen, zeker in zo'n stadsbosje waar dagelijks veel mensen komen."

Naast het kappen van de essen, wordt er ook gedund. Sommige hoge bomen worden weggehaald om andere bomen een kans te geven om groot en sterk te worden. "Maar we planten er heel veel nieuwe bomen voor terug", zegt Verhoeven. "In een ander, vergelijkbaar gebied hebben we een variëteit van twintig verschillende soorten aangeplant: eiken, elzen, maar ook struiken. Zo kunnen we het bos gezond houden. Als dan één boom ziek wordt, hoeven we niet gelijk alles weg te halen."


Omdat met grote machines wordt gewerkt, wordt bezoekers gevraagd achter de hekken te blijven en te wachten tot het werk klaar is. Binnenkort wordt ook langs de Trekkade gekapt.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
TipTop
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS