Archief

3,5 miljoen voor Huis van de Buurt in Honselersdijk

De gemeente Westland wil 3,5 miljoen euro beschikbaar stellen voor het realiseren van een Huis van de Buurt in Honselersdijk. Daarvan is 2 miljoen voor nieuwbouw en renovatie van basisschool De Hoeksteen, het restant is voor de nieuwbouw voor maatschappelijke organisaties die met de school één gebouw gaan vormen. Dit staat in een kredietaanvraag van het college van B en W aan de gemeenteraad.

Er wordt al lang gesproken over het Centrumplan Honselersdijk. Nadat de nieuwe eigenaar van de supermarkt in de Dijkstraat afzag van uitbreiding, was er geen aanleiding meer voor een geheel nieuwe basisschool. Besloten is daarom om de oudere delen van de school te vervangen en de rest te renoveren, waardoor er ruimte komt voor uitbreiding van de parkeerruimte bij de supermarkt. Bovendien kan dan het Voorhofplein een centrale positie in het dorp krijgen.

Nadat eerst met Vitis Welzijn was gesproken over samenwerking in één gebouw, schoven ook Bibliotheek Westland en kinderdagverblijf Stichting Kwest aan bij de gesprekken. Dat heeft geresulteerd in een gezamenlijk plan voor een Huis voor de Buurt. Zo'n huis "draagt bij om de eigen kracht van inwoners te vergroten. Meerdere doelgroepen kunnen elkaar ontmoeten en er ontstaat integratie tussen alle leeftijden en culturen met extra inzet voor kwetsbaren", aldus het college.

Omdat De Hoeksteen de komende jaren niet in aanmerking zou komen voor vervangende nieuwbouw, stelt het college voor om de verbouwing te financieren uit de middelen voor het centrumplan. De bibliotheek, Vitis en Kwest zullen voor gebruik van hun nieuwe onderkomen een kostprijsdekkende huur moeten betalen. Waarbij wordt aangetekend dat de huisvestingslasten van Vitis en de bibliotheek momenteel met subsidie van de gemeente worden gefinancierd.

Wanneer begonnen kan worden met het realiseren van het Huis van de Buurt is nog onduidelijk. Eerst moet met de maatschappelijke partijen en de basisschool een 'bouwheerovereenkomst' worden gesloten. Hierna kan het ontwerpproces starten, waarvan het schoolbestuur de trekker is. Parallel daaraan wordt verder gewerkt aan het bestemmingsplan en worden voorbereidingen getroffen voor het traject om ontwerpen te maken voor het Voorhofplein en de toevoeging van parkeergelegenheid in het centrum.