Archief
RTV Rijnmond

RTV Rijnmond

Aanleg Blankenburgverbinding gestart

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft maandag het officiƫle startsein gegeven voor de aanleg van de Blankenburgverbinding (A24). De nieuwe weg verbindt de A20 en de A15 met elkaar. Onderdeel ervan is een tunnel onder het Scheur, die de naam Maasdeltatunnel heeft gekregen.

Tijdens de openingshandeling vlogen twee vliegtuigjes over met spandoeken waarop stond 'Midden-Delfland huilt' en ''Tunnelvisie: zinloos asfalt'. Omwonenden hadden hiervoor geld ingezameld.

De minister zei dat de bereikbaarheid van de grootste haven van Europa en de industrie wordt verbeterd. "Hierdoor neemt de drukte op de A15 en de Beneluxcorridor af en worden ook de wegen in en om Rotterdam minder zwaar belast. We investeren in een cruciaal stuk infrastructuur en dat is in een regio waar zoveel mensen werken en wonen hard nodig."

De Blankenburgverbinding loopt tussen de A20 ten oosten van Maassluis langs de Krabbeplas, onder Het Scheur door en wordt ten oosten van Rozenburg aangesloten op de A15. De snelweg met twee keer drie rijstroken wordt deels verdiept aangelegd en er komt een landtunnel van 510 meter in de Aalkeetpolder. De tunnel onder Het Scheur wordt 945 meter lang. Daarnaast omvat het project de aanleg van 2 knooppunten (van de A24 op de A20 en de A15) en de verbreding van de A20 tussen de A24 en het Kethelplein.

Voorafgaand aan de starthandeling voor de werkzaamheden aan de A24 opende Staatsbosbeheer symbolisch het nieuw ingerichte oostelijke deel van het Oeverbos bij Vlaardingen, dat Staatsbosbeheer beheert in opdracht van recreatieschap Midden-Delfland. Het totale project kost 1,2 miljard euro.