Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Aantal weidevogels neemt af, maar niet in Midden-Delfland

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: maandag 27 maart 2017 07:28


De weidevogel heeft het moeilijk in Nederland. In de afgelopen 50 jaar is het aantal broedvogels met 60 tot 70 procent afgenomen, omgerekend ruim 2,5 miljoen broedvogels. In Midden-Delfland daarentegen gaat het wél beter.

2016 was namelijk een opvallend goed jaar voor de kieviten, tureluurs, grutto's en scholeksters in Midden-Delfland, concludeerden het Agrarisch Collectief Midden-Delfland en de Agrarische Natuurvereniging Vockestaert op grond van waarnemingen in het veld door de Vogelwerkgroep Midden-Delfland.

Maar landelijk gezien is er wat anders aan de hand. Volgens het CBS zijn er nauwelijks meer patrijzen, zomertortels en ringmussen te zien. Ook het aantal grutto’s neemt zienderogen af. Het aantal ganzen is in dezelfde tijd meer dan vertienvoudigd.

In Midden-Delfland lopen verschillende projecten om de weidevogel te redden. Zo gaan boeren in de Woudse Polder bij buurtschap 't Woudt de grond aantrekkelijker maken voor weidevogels. Zij zullen later in het voorjaar drijfmest uitrijden en later maaien. Ook worden minder grote groepen koeien losgelaten.


Dat de weidevogels het prima uithouden in de polders van Midden-Delfland, blijkt uit de ingezonden foto's van de familie Dijkshoorn. De 13-jarige Tjerk vond in de Duifpolder bij Maasland het, naar eigen zeggen, eerste grutto-ei van het jaar. 


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
greve
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS