Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Adri Bom-Lemstra (CDA) trekt stekker uit coalitiebesprekingen

Door: Bas Booister

Gepubliceerd op: woensdag 12 juni 2019 17:34

Foto: Provincie Zuid-Holland


De Wateringse Adri Bom-Lemstra is met haar partij, CDA Zuid-Holland, uit de coalitiebesprekingen met Forum voor Democratie (FvD) en VVD gestapt. Volgens haar moet er een brede meerderheidscoalitie komen om genoeg punten uit het CDA-verkiezingsprogramma te kunnen realiseren. Iets wat nu niet lijkt te lukken, zo is haar overtuiging.

In mei werd nog gepoogd om een rechtse meerderheidscoalitie te vormen met behulp van ChristenUnie & SGP, maar die poging strandde. Bom-Lemstra: "Na het afhaken van verschillende partijen, hebben wij onvoldoende vertrouwen dat resterende combinaties die wellicht getalsmatig net kunnen, tegemoetkomen in het realiseren van deze voor ons belangrijke uitgangspunten."

De CDA-fractievoorzitter zegt verder: "Ondanks de landelijke koers van Forum zijn we wel het gesprek aangegaan om te kijken welke ideeën zij hebben over Zuid-Holland en of we wederzijds vertrouwen konden opbouwen. Dat lukte en we kwamen tot een inhoudelijke verkenning op hoofdlijnen waar FvD, VVD en CDA mee konden instemmen. Wij hoopten hiermee partijen over te halen om zich bij ons aan te sluiten." Maar dat is dus niet gelukt.

VVD-coryfee Hans Wiegel heeft zich inmiddels ook teruggetrokken als informateur. In een brief laat Wiegel weten dat hij nieuwe gesprekken wilde voeren met kleine fracties om alsnog tot een meerderheidscoalitie te komen: "Voordat het echter tot een bespreking is gekomen, liet de fractie van het CDA gistermiddag weten zich terug te trekken uit de besprekingen."

"Uiteraard maakt dit mijn werk als informateur verder onmogelijk. Ik leg per heden mijn functie dus neer. Het spijt mij, maar een ander besluit is zinloos. Dank voor alle gesprekken die ik mocht voeren. Ook als we het niet met elkaar eens waren, waren die open en met onderling respect", besluit Wiegel.

De kans is groot dat er nu naar een coalitie wordt gezocht waar Forum voor Democratie niet in zal zitten. Wie de nieuwe informateur wordt, is nog onbekend.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS