Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Adviesbureau roept B en W op een einde te maken aan misstanden bij uitzendbureaus

Door: Bas Booister

Gepubliceerd op: zaterdag 30 maart 2019 10:57


Financiële uitbuiting door onderbetaling, niet betaald overwerk en het onterecht afboeken van verlofuren, maar ook intimidatie en fysiek geweld. Allemaal voorbeelden van misstanden die volgens het Westlandse adviesbureau PolskaPorada plaatsvinden bij diverse uitzendbureaus in onze regio. Het adviesbureau is het zat en roept in een brief het Westlandse college van burgemeester en wethouders om er een einde aan te maken.

PolskaPorada ziet graag dat de gemeente samen met landelijke overheidsinstanties gaat optreden tegen malafide uitzendorganisaties, die hij overigens niet benoemd in zijn brief aan het college. Alleen zo worden de rechten van onder meer Poolse werknemers beschermd en kunnen de uitzendbureaus die zich wel netjes aan de regels houden op een eerlijke manier concurreren, stelt het adviesbureau onder leiding van Hans Thunnissen.

Thunnissen stelt dat nagenoeg alle arbeidsmigranten verplicht een veelal schamel onderkomen huren van hun werkgever. "Hierdoor is sprake van gedwongen winkelnering. De werknemer betaalt steevast te veel voor een klein kamertje met een vloeroppervlakte van vaak minder dan tien vierkante meter. Ook slapen ze vaak met meerdere mensen op één kamer, zonder enige privacy. In veel gevallen laat de hygiëne te wensen over en is er sprake van achterstallig onderhoud."

Afzien van aangifte
Maar dat is volgens hem nog niet alles: "Sommigen verklaarden dat ze onverwacht huisbezoek kregen van de werkgever. Deze uitzendkrachten werden dan geïntimideerd, soms zelfs in het bijzijn van hun kinderen. De meeste gedupeerden zien af van aangifte bij de politie, uit angst voor de mogelijke gevolgen", aldus Thunnissen.

PolskaPorada behartigt al vele jaren de belangen van voornamelijk Poolse arbeidsmigranten. Volgens Thunnissen melden Poolse medewerkers zich geregeld bij het adviesbureau met klachten en getuigenissen over malafide praktijken van sommige grote uitzendbureaus in het Westland die de uitzendmarkt domineren. "Deze dominante positie hebben zij vaak kunnen opbouwen door onder de reguliere tarieven arbeidskrachten aan te bieden. Dit is zeer schadelijk voor bonafide uitzendorganisaties die hierdoor uit de markt worden gedrukt."

Overigens is Thunnissen met zijn adviesbureau niet de enige die misstanden met arbeidsmigranten aan de kaak stelt. Vorig jaar nog kwam onderzoeksbureau RIEC nog tot de conclusie dat de gemeente Westland weinig doet aan het ontdekken en aanpakken van uitbuiting van arbeidsmigranten. Daardoor zijn er ook maar weinig signalen over uitbuiting bekend.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS