Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Al 600 rugstreeppadden gevangen, meer dan verwacht

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: zondag 17 november 2019 15:00

Foto: de rugstreeppad - Gemeente Rotterdam


In de duinen van Hoek van Holland zijn de afgelopen weken al 600 rugstreeppadden gevangen. De beesten zijn in emmers gevallen die pal naast zwarte plastic schermen zijn geplaatst. Ze moeten de bedreigde rugstreeppad en zandhagedis beschermen tegen de werkzaamheden in het gebied rond de parkeerplaats Badweg, waar het laatste stukje metrolijn naar Hoek van Holland Strand wordt aangelegd.

Eén keer per dag worden de emmertjes leeggehaald. De dieren worden weer uitgezet aan de andere kant van het scherm, in veilig gebied. Behalve emmertjes worden ook zogeheten paddenplankjes gebruikt: stukjes hout die her en der verspreid in het zand liggen. Omdat padden zich graag verschuilen kruipen ze eronder, waarna ze eenvoudig gevangen kunnen worden.

Zwaarwegend belang

Volgens ecoloog Tycho Muijen van de gemeente Rotterdam zijn er al ruim 600 padden gevangen, veel meer dan hij had verwacht. "Ik hield rekening met tussen de vijf en honderd individuën, dus het gaat goed met de rugstreeppad in dit gebied", zegt hij tegen mediapartner Rijnmond. Zandhagedissen zijn niet aangetroffen.

Bouwprojecten worden nog wel eens stilgelegd vanwege de aanwezigheid van bedreigde diersoorten, maar dat hoefde volgens ecoloog Muijen hier niet: "De metro dient een zwaarwegend belang. Daarom mocht dit project doorgaan, mits wij de bedreigde diertjes afvangen."

De metro tussen Rotterdam en Hoek van Holland rijdt sinds eind september. Eindpunt is nu nog Hoek van Holland Haven, maar in 2022 moet station Hoek van Holland Strand gerealiseerd zijn, zodat badgasten direct vanuit de metro de handdoek kunnen uitrollen aan zee.

Het plastic scherm in Hoek van Holland is in totaal vier kilometer lang.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
GJ
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS