Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Algemeen

Filteren op datum:
        
Citotoets niet meer heilig, meeste scholen gebruiken IEP vrijdag 19 april 2019 16:04

Citotoets niet meer heilig, meeste scholen gebruiken IEP

De meeste leerlingen van de groepen 8 waren in de laatste week voor de meivakantie in de weer met de landelijke eindtoets. Net als in de rest van Nederland, maken ook in onze regio daarbij steeds minder scholen gebruik van de Cito-toets. De eindtoetsen van IEP en Dia zijn hier een stuk populairder, blijkt uit onderzoek van WOS Media. Van de 55 scholen verdeeld over Hoek van Holland, Maassluis, Midden-Delfland en Westland gebruikten 20 de IEP-methode. Dia werd 16 keer gebruikt en 13 Cito. Route8 (4) en AMN werden het minst gebruikt.Het verschil met 2016 is groot. Toen lag op liefst 36 scholen de Cito-toets op tafel. In de jaren daarna stapten steeds meer scholen over op een andere eindtoets, met als voorlopig hoogtepunt 2018, toen op één na alle scholen van de katholieke stichting WSKO overstapten op de Dia-eindtoets, die in tegenstelling tot Cito en IEP digitaal is. "De Dia-eindtoets is kindvriendelijker in de flexibiliteit van de afnametijd en het toetsen op niveau", laat bestuursvoorzitter Jos van der Ende van WSKO desgevraagd weten. "Wij zijn uitermate tevreden met de Dia-eindtoets en willen hiermee door."In onze regio maken alleen basisschool Aloysius in Maasland en de Sint Jozefschool in Schipluiden gebruik van de AMN-toets. De Aloysiusschool gebruikte voorheen een eigen toets, maar toen de overheid het gebruik van een landelijke eindtoets verplichtte, werd aanvankelijk overgestapt op Route 8. "Vorig jaar zijn we overgestapt op AMN en deze toets doen we dit jaar dus voor de tweede keer." De toets wordt overigens pas na de meivakantie gedaan. "Voor de Cito-eindtoets zijn vastgestelde data, maar voor de digitale toetsen zoals AMN en Route 8 mag je zelf kiezen wanneer je 'm afneemt, als het maar tussen 15 april en 15 mei is."
Lees meer
Westlandse schrijft met 95-jarige vader boek over dwangarbeid donderdag 18 april 2019 18:06

Westlandse schrijft met 95-jarige vader boek over dwangarbeid

Kunstenares Joop van Dijk uit Wateringen heeft samen met haar vader Cor van Dijk een boek over de Tweede Wereldoorlog geschreven. Het is geen boek over de slachtoffers van de oorlog of over militaire heldendaden, maar over de gedwongen tewerkstelling van de inmiddels 95-jarige Poeldijker. Het heet Mijn jeugd voorbij. Volgens Joop, die de jongste dochter is van Cor, staat het verhaal symbool voor de ruim 530.000 Nederlandse jongens die zijn opgepakt om in Duitsland dwangarbeid te verrichten: "Het is naar mijn mening een deel van de geschiedenis die vrij onbekend is en ook niet verloren mag gaan."Het verhaal van Cor begint met zijn belevenissen van voor de oorlog, tijdens zijn jeugd in de crisisjaren en gaat verder met verhalen van het leven tijdens de oorlog, over zijn gedwongen tewerkstelling in vijandig Duitsland. De Westlander had nog 'een soort van geluk' omdat hij vooral tuinbouwwerkzaamheden moest verrichten.Toch heeft de Poeldijker heftige dingen gezien. Zo is hij opgeroepen om puin te ruimen en heeft hij diverse bombardementen meegemaakt. Lange tijd praatte de vader van Joop dan ook maar mondjesmaat over de oorlog. "Maar na het overlijden van mijn moeder in 1992 ontstond er bij hem een behoefte om meer te vertellen."Het boek komt volgende week van de drukker en wordt in eigen beheer uitgegeven. Eind deze maand is het boek te koop via boekhandel Vingerling in Wateringen en in Naaldwijk.
Lees meer
Video 100.000 zonnebloemen te koop voor de Zonnebloem donderdag 18 april 2019 17:05

100.000 zonnebloemen te koop voor de Zonnebloem

Twaalf tuinders gaan de jarige stichting de Zonnebloem op een wel heel bijzondere manier in de watten leggen. Nog voor het najaar willen zij 100.000 zonnebloemen verkopen en daar een duizelingwekkend bedrag mee ophalen. "Ik ben er heilig van overtuigd dat wij dit voor elkaar krijgen." Sjaak Buijs windt er geen doekjes om. Hij is, als een van de tuinders van het collectief Sunsation Sunflower, aan de uitdaging begonnen. De Lierenaar wordt vaker benaderd voor goededoelenacties, maar toen de Zonnebloem aanklopte, was hij om. De Zonnebloem bestaat 70 jaar en met ruim 500 vrijwilligers in Westland is het een van de grotere liefdadigheidsinstellingen in deze gemeente. De Zonnebloem is er voor volwassen mensen met een lichamelijke beperking en maakt het de 1.000 Westlandse gasten elke dag naar hun zin. Bijvoorbeeld met een uitstapje naar het winkelcentrum, uitwaaien op het strand of samen naar het tuincentrum. De verkoopactie begon begin april, tijdens het weekend van Kom in de Kas. Afgelopen woensdagavond nog was er een grote klapper te melden van 500 euro. Toen verkocht een van de leden van het Westlands Mannenkoor een grote partij aan zijn mede-koorleden."Via de afdelingen proberen wij zoveel mogelijk planten te verkopen", zegt voorzitter Tilly Goes van de Westlandse afdeling. "De opbrengst is beschikbaar voor activiteiten."Hoeveel zonnebloemen er uiteindelijk verkocht worden? Misschien wel het dubbele van de 100.000 beschikbare planten. Zo zijn er landelijk 38.000 vrijwilligers bij de Zonnebloem. "Ze hoeven er maar 2 of 3 te nemen en het is rond", lacht tuinder Sjaak Buijs. "Ik verwacht dat we wel de 2 aantikken. En dan bedoel ik 200.000."
Lees meer