Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Algemeen

Filteren op datum:
        
Video 'Dementie moet herkenbaarder worden in Westland' vrijdag 24 januari 2020 17:05

'Dementie moet herkenbaarder worden in Westland'

Dementie blijkt een populair onderwerp te zijn in Westland, zo blijkt na een drukbezochte bijeenkomst donderdagavond over dementie en euthanasie in de Oude Kerk in Naaldwijk. De bijeenkomst werd georganiseerd door stichting Alzheimer Delft, Westland en Oostland (DWO) in combinatie met de tentoonstelling 'Gezichten van Dementie'. De populatie van mensen die lijden aan de ziekte groeit. De stichting hoopt dan ook dat de tentoonstelling leidt tot meer herkenbaarheid. Gezichten van dementieDe tentoonstelling is een combinatie van aquarelportretten van verschillende fases van dementie en stukken film over dementie. De portretten zijn geschilderd door Herman van Hoogdalem. Zijn eigen moeder is 25 jaar geleden overleden, lijdend aan dementie. "Ik heb haar toen nooit getekend, want op dat moment gaat het leven voor. Maar de beelden zijn me altijd goed bijgebleven."Twintig jaar na het overlijden van zijn moeder besloot Van Hoogdalem terug te gaan naar het verzorgingstehuis waar zijn moeder haar laatste jaren doorbracht. In de verschillende fases van dementie herkende hij zijn moeder terug. "Je zag het aan de gezichten als ze zich bijvoorbeeld geteisterd voelden, dat was voor mij aanleiding om toestemming te vragen om een portret van ze te maken."Mag ik gaan?Uit het portret 'Gezichten van Dementie' is 'Mag ik gaan?' gerold. Het project gaat over euthanasie bij dementie. Dat is ook waar filmmaker en oud-journaallezer Gijs Wanders betrokken raakte. Hij maakte filmische portretten van de familieleden die achterbleven nadat hun geliefde had gekozen om te overlijden. "Mensen wisten heel goed uit te leggen waarom ze dat deden", vertelt Van Hoogdalem. "Ze voelden zich alsof ze niets meer hadden om voor te leven." Wel begrijpt hij ook heel goed hoe moeilijk dat is voor partners. "Want die denkt misschien: 'Maar hij blijft ook niet voor mij? Hoe kan dat nou?'". De tentoonstelling is nog tot en met donderdag te zien in de kerk. Dan is ook de laatste bijeenkomst; over jonge mensen met dementie. Groeiende ziekteVolgens Alzheimer DWO is dementie een groeiende ziekte. De stichting verwacht dat het aantal dementiepatiënten in Westland in de komende vijf jaar groeit van 1800 naar 2300. Landelijk lijdt acht procent van de bevolking ouder dan 65 aan de ziekte van Alzheimer. Ieder uur komen er in Nederland volgens de stichting vijf patiënten bij . Daarom is het van belang dat gemeentes als Westland dementievriendelijker worden. "Dat kan al door mensen die hun pincode vergeten zijn in de supermarkt de tijd te geven, in plaats van met ons winkelwagentje tegen de achillespezen te duwen", weet bestuurslid van Alzheimer DWO Otto van den Brink. "Het moet herkenbaar worden in de gemeente. Bijvoorbeeld voor de cassière, maar ook voor ons allemaal."
Lees meer
'Lichte stijging' in aantal gevonden inklimmers in de havens vrijdag 24 januari 2020 09:09

'Lichte stijging' in aantal gevonden inklimmers in de havens

De Koninklijke Marechaussee heeft vorig jaar 640 inklimmers, migranten die via containers of laadbakken het Verenigd Koninkrijk proberen te bereiken, aangetroffen in de havens van Hoek van Holland en de Europoort, zo meldt mediapartner Rijnmond. Dat zijn er zestig meer dan in 2018, blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid. In de haven van Hoek van Holland vond de Marechaussee vorig jaar 400 mensen die illegaal het Verenigd Koninkrijk binnen probeerden te komen. In de Europoort ging het om 240 personen. Over alle Nederlandse havens telde de Marechaussee in totaal 910 inklimmers. In 2018 waren dit er 860.De Marechaussee spreekt van 'een lichte groei'. "Je ziet golfbewegingen in de aantallen van afgelopen jaren. Dat zit 'm ook bijvoorbeeld in de verschillende nationaliteiten", zegt een woordvoerder van de Marechaussee.In Hoek van Holland is het aantal aangetroffen personen vergeleken met 2018 met vijftig mensen toegenomen. In de Europoort is sprake van een stijging van 110. Afgelopen jaar waren het vooral mensen uit Albanië, Afghanistan en Vietnam die illegaal de Noordzee probeerden over te steken.Branchevereniging Transport en Logistiek Nederland waarschuwde eerder in 2019 dat het aantal inklimmers na de Brexit mogelijk stijgt. Door langere wachttijden bij de grensovergangen wordt het volgens TLN makkelijker om aan boord van een vrachtwagen te klimmen. Justitie zegt te kijken of er extra inzet nodig is om inklimmers op te sporen, bijvoorbeeld met speurhonden.
Lees meer
WOS weer te zien bij alle Caiway-klanten in de regio dinsdag 21 januari 2020 13:01

WOS weer te zien bij alle Caiway-klanten in de regio

De WOS is sinds dinsdag ook weer te zien voor Caiway-klanten zonder HD-ontvanger. De van oorsprong Westlandse kabelmaatschappij heeft na vele klachten van WOS-kijkers besloten om de zender voorlopig niet alleen in HD, maar ook in lage kwaliteit uit te zenden. Voor de kijkers die het HD-signaal wel kunnen ontvangen, verandert er overigens niets, die kunnen de WOS gewoon in hoge kwaliteit blijven bekijken. De WOS is na het ontvangen van de vele klachten snel met Caiway in overleg gegaan om met een oplossing te komen voor de kijkers die de zender niet meer konden ontvangen. Mariska van der Hulst van Caiway: "Voor de korte termijn betekent het dat we het SD-kanaal weer terugplaatsen. Vervolgens nemen we even rustig de tijd om de overstap naar HD voor te bereiden en klanten te helpen bij deze overstap.”Uiteindelijk is het volgens Caiway onvermijdelijk dat de WOS de overstap maakt naar HD-kwaliteit. Ook andere omroepen zullen binnenkort volgen. Van der Hulst: "En dat is een positieve ontwikkeling want de kwaliteit van beeld en geluid is vele malen beter in HD. Alleen nemen we daar nu even iets meer tijd voor zodat klanten hun apparatuur daarop kunnen aanpassen."De WOS is in de gemeenten Westland, Maassluis en Midden-Delfland via Caiway te ontvangen op het digitale TV kanaal 12. In Hoek van Holland is WOS TV via Ziggo te ontvangen op kanaal 38 of kanaal 334. Verder is de WOS ook te zien bij KPN, Telfort en XS4ALL op kanaal 1350 en bij T-Mobile op kanaal 709. Ook is de WOS te bekijken via de livestream op de website en in de app.
Lees meer