Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Alle straatnamen van De Lier uitgelegd

Door: Dennis van Schie

Gepubliceerd op: maandag 29 oktober 2018 14:18

Foto: woonwijk Molensloot in De Lier


Woon je al jaren in de Hohorst in De Lier en weet je niet wat dat betekent? Of zegt de straat Swaandrift jou niks? Aan al dit soort raadsels is nu een einde gekomen. Medewerkers van het Historisch Archief Westland hebben alle straatnamen in De Lier van hun betekenis voorzien. 

Zo staat Hohorst voor een Benedictijner klooster in Amersfoort. Volgens een oorkonde uit 1006 schonk de Utrechtse bisschop Ansfridus het gebied 'Ler' aan dit pas gestichte klooster. Sommige deskundigen lazen in dit 'Ler' (De) Lier, maar tegenwoordig neemt men aan dat de akte een vervalsing is. Want De Lier is pas na 1100 bedijkt. 

En Swaandrift slaat op het adellijk recht om zwanen in de grachten van een kasteel te houden. In het ambacht De Lier bezat de boerderij Blijvenburg het recht van swaandrift.

Alle betekenissen van straatnamen in De Lier kun je HIER terugvinden. Het Historisch Archief hoopt de komende tijd ook de straatnamen van andere dorpskernen online te zetten. Ze beginnen waarschijnlijk met Honselersdijk, Maasdijk en Naaldwijk.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Boekestijn
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS