Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Filteren op datum:
        
Video Politie: 'Ga niet met grote groepen wielrenners de weg op' donderdag 9 april 2020 15:03

Politie: 'Ga niet met grote groepen wielrenners de weg op'

Het is zondag alweer vier weken geleden dat alle restaurants in Nederland hun deuren moesten sluiten. Scholen gingen dicht en werken moet, indien mogelijk, thuis. Na wat opstartproblemen is het algemene beeld dat iedereen zich goed aan de coronamaatregelen houdt, uitzonderingen daargelaten. De politie in Westland en Midden-Delfland is tevreden over hoe iedereen zich in deze crisissituatie schikt. Houd vol, is de boodschap. Ook tijdens het lenteachtige paasweekend. Een woordvoerder complimenteert zelfs de inwoners van onze regio. "Wij zien in het straatbeeld dat rekening gehouden wordt met de maatregelen die zijn opgelegd", laat politiewoordvoerster Hilda Vijverberg weten. "Maar in een aantal gevallen is dat niet zo. Ga in het paasweekend niet met groepen wielrenners fietsen. En houd bij het verkeerslicht rekening met elkaar en met de anderhalve meter afstand."Lenteachtig paasweekendDe zon en hoge temperaturen zijn heel verleidelijk om de hort op te gaan, maar houd rekening met een ander, adviseert Vijverberg. "En het liefste: blijf thuis. Ga niet daarheen waar al veel mensen zijn. Dus loop een rondje in je eigen wijk, maar zoek niet het publiek op."Om te voorkomen dat te veel mensen naar drukke plekken als het strand komen, heeft Westland eerder de strandparkeerplaatsen afgesloten. Het blijft verboden om je in groepen van drie of meer personen op te houden, gezinnen uitgezonderd.Tot wanneer de maatregelen is nog niet bekend. Naar verwachting komt het kabinet in de week van 20 april met meer nieuws.
Lees meer
Video Lichtpuntjes uit een schepnet voor senioren in Maassluis donderdag 9 april 2020 11:11

Lichtpuntjes uit een schepnet voor senioren in Maassluis

Zo'n 80 bewoners van verzorgingshuis De Vloot in Maassluis kregen deze week een vrolijk lampje overhandigd. Lokale onderneming De Lampjesfabriek deelde tientallen lichtpuntjes in duistere coronatijden uit, met een hoogwerker en een schepnet kon dat ook veilig. Door Ronald van Oudheusden"Normaal doen wij sfeerverlichting voor bij de mensen thuis. Nu hebben we van pallethout lamphouders gemaakt, een mooi kleursnoer eraan, onze speciale stekker en een LED-lamp erin. Hup, in het stopcontact en er is licht, ook wanneer het zonnetjes niet schijnt zoals nu", vertelt Robert-Jan Teigeler van De Lampjesfabriek bij mediapartner Rijnmond. "Letterlijk een lichtpuntje voor deze mensen en ze reageren allemaal heel enthousiast en zwaaien vanaf de balkons."Versierde doosOp de balkons staan bewoners te wachten tot de rode hoogwerker in de buurt is. Met een schepnet krijgen de ouderen een lampje overhandigd in een vrolijk versierde doos."Die hebben we vorige week door kinderen in de dagopvang van kindercentrum De Vloot laten versieren. Heel vrolijk en daarom een feestje voor de mensen als ze het uitpakken", zegt de jonge ondernemer van De Lampjesfabriek. "Het valt erg in de smaak, dus misschien moeten we meer uitdeelacties gaan doen. Het idee was eenmalig, maar wie weet?"Zuurstof"Oh wat leuk", roept een oudere mevrouw vanaf haar balkon, terwijl ze een doos uit het aangereikte schepnet vist. "Ik ben er blij mee. Ik ben ervan overtuigd dat deze situatie nog wel even zo blijft, maar dit is heel leuk".Een buurvrouw op de eerste etage zit aan een zuurstofslang. Ook zij pakt de doos met plezier aan. "Ik zit nu in de laatste fase van mijn leven. Heb ook kanker erbij. Het kan nog een paar weken of maanden duren, maar voor mij geen IC-bed hoor", roept ze moedig vanaf haar balkon."Ik heb daar allemaal geen zin meer in, joh. Met opgeheven hoofd de eindfase in. Tot het laatste toe jezelf verzorgen. Ik geniet er nog van hoor, lekker op mijn balkonnetje".Ze zwaait en gaat naar binnen om haar cadeautje uit te pakken.
Lees meer
Video Noodkreet van strandondernemers: 'NOW-regeling?!' donderdag 9 april 2020 08:08

Noodkreet van strandondernemers: 'NOW-regeling?!'

Tiientallen strandondernemers en badplaatsen vragen aandacht voor de problemen rond de 'NOW-regeling'. Dat is een regeling die de overheid onlangs presenteerde aan het bedrijfsleven waarmee 90 procent van het loon gecompenseerd wordt. Voor seizoensbedrijven, die de piek in de zomer hebben liggen, biedt dat geen uitkomst. In de zogenoemde NOW-regeling staat namelijk dat 90 procent van het loon wordt gecompenseerd aan bedrijven, maar daarbij wordt er gekeken naar het uitgekeerde loon in januari 2020. Veel strandtenthouders zijn in de winter echter dicht. Toen op 15 maart het bericht naar buiten kwam hebben veel horecabedrijven hun personeel in dienst gehouden en doorbetaald.Ook in onze regio deden strandexploitanten mee aan de actie. Op het 's-Gravenzandse slag Vlugtenburg maakten strandclubs Elements Beach en De Pit met zonnebedjes de tekst 'NOW-regeling?!'. Ook vloog een vliegtuigje met spandoek de kustlijn af. Daarop was te lezen 'Strandtenten in het NOW'. Voor Marleen Boulogne van De Pit valt de coronacrisis extra zwaar. Zij heeft afgelopen vrijdag nog contracten met werknemers getekend, en niet veel later kwam zij erachter dat strandtenthouders weinig aan de NOW-regeling hebben. "Dat maakt het extra zuur."Toch houden de exploitanten hoop. Zij kijken met veel belangstelling uit naar het afschalen van de coronamaatregelen. Zij hopen in juni weer de deuren te mogen openen. 
Lees meer
Audio Feestweek Monster afgelast: 'We willen niemand in gevaar brengen' woensdag 8 april 2020 16:04

Feestweek Monster afgelast: 'We willen niemand in gevaar brengen'

In navolging van de Westland Reünie in Naaldwijk en het Dorpsfeest Ter Heijde, gaat ook de feestweek van Monster deze zomer niet door. Dat laat Frank Rijneveen, voorzitter van de Monsterse winkeliersvereniging, weten in het WOS-programma Maarten in de Middag. "De huidige coronacrisis is al een poosje van kracht en uiteindelijk komt de datum van de feestweek steeds dichterbij. Gelet op de maatregelen die nu van kracht zijn, ziet het er niet naar uit dat wij dit feest door kunnen laten gaan", aldus Rijneveen. "We willen niemand in gevaar brengen en hebben een voorbeeldfunctie: we verlangen van onze klanten dat zij op anderhalve meter afstand van elkaar onze winkels bezoeken. Dan moeten wij geen feest organiseren waarbij die anderhalve meter afstand zeker niet gaat lukken."De feestweek zou plaatsvinden van 8 tot en met 11 juli. Rijneveen: "Wij zijn nog geen verplichtingen aangegaan met externe partijen, dus dat maakte de afgelasting een stuk makkelijker."Organisatoren 's-Gravenzande wachten afIn 's-Gravenzande (15-19 juli) wacht men nog even af. Winkeliersvereniging Koopstad aan Zee volgt de richtlijnen van het RIVM en zegt dat een afgelasting nog niet aan de orde is. De huidige coronamaatregelen voor evenementen gelden tot 1 juni. Wel wordt nagedacht over een afgeslankte editie.Honselersdijk gaat mogelijk digitaalDe Honselse Feestweek in Honselersdijk (1-5 juli) heeft al rekening gehouden met een mogelijke afgelasting. Het huidige programma gaat vrijwel zeker door, maar mogelijk wel op een andere manier. Geldt er 'social distancing', dan wordt daar in de opzet rekening mee gehouden. Hierbij wordt gedacht aan een virtuele pubquiz, een spinning-wielerwedstrijd en online optredens van artiesten.
Lees meer
Aansturing op alternatief gebruik van tuinbouwproducten woensdag 8 april 2020 12:12

Aansturing op alternatief gebruik van tuinbouwproducten

Gemeente Westland, provincie Zuid-Holland en de Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) steunen het onderzoek naar alternatieven voor tuinbouwproducten die anders vernietigd worden of gebruikt zouden worden als compost. Wethouder Albert Abee van Westland: "De coronacrisis is een trieste aanleiding. Maar met dit onderzoek willen we biobased mogelijkheden voor de tuinbouw aantonen, zodat de sector toch de vruchten kan plukken van deze crisis." Het onderzoek richt zich met name op plantinhoudstoffen. Die zouden gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld kleur-, geur- en smaakstoffen. Inmiddels zijn er al zeker achttien concrete dossiers. Er worden als gevolg van de coronacrisis tal van tuinbouwproducten vernietigd. Hierdoor gaan ook nuttige inhoudstoffen verloren. Daarom hebben enkele partijen het initiatief genomen voor onderzoek naar gebruik van bijvoorbeeld oliën, kleurstoffen en gedroogde plantendelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door laboratoriumbedrijf Varta. Dat maakt van twintig tuinbouwproducten monsters die worden aangeboden aan ondernemers in bijvoorbeeld de cosmetica-, geur- en smaakindustrie.Varta doet dit in opdracht van BioBoost. Dit is een Europees samenwerkingsproject tussen Westland/Greenport West-Holland en Belgische en Engelse partners. Financiers van het onderzoek zijn gemeente Westland, provincie Zuid-Holland en Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN, een initiatief van Glastuinbouw Nederland), met aanvulling vanuit de EU via het Interreg project Bioboost. Willem Kemmers, projectleider van Biobased Greenport West-Holland en BioBoost zegt: "Met dit onderzoek werken we aan praktische nieuwe kansen voor ondernemers in de tuinbouw. We hopen zo snel mogelijk alternatieven te vinden voor verschillende sierteeltproducten. Niet alleen voor tijdens de coronacrisis, maar ook voor daarna. Planten hebben nu eenmaal meer potentie dan waar we nu meestal van uitgaan." Telers die willen meewerken, kunnen zich melden bij Willem Kemmers, via het e-mailadres: biobased@greenportwestholland.nl.
Lees meer