Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Ambitieus project: 'drie vliegen in één klap' rondom Opstalweg

Door: Richard Vroom

Gepubliceerd op: woensdag 25 oktober 2017 07:12

Foto: Google Earth


De gemeente Westland wil vanaf 22 november een krachttoer gaan uithalen op en rondom de Opstalweg in Naaldwijk. In een periode van vier weken moet het CO2-netwerk van Ocap voltooid worden, moet deze weg over de gehele linie verkeersveiliger gemaakt worden en moet ook de gevaarlijke kruising met de Geestweg onderhanden genomen worden.

Onder het motto "van de nood een deugd maken", heeft wethouder Meijer dit voornemen dinsdagavond aan de gemeenteraadscommissie Ruimte voorgelegd. Er doet zich een unieke kans voor, aldus Meijer, die de afgelopen weken samen met een groep ambtenaren intensief overleg heeft gevoerd met Ocap.

Winkeliers Geestweg
Helemaal 'kunstig' is het, dat de Opstalweg in die vier weken toegankelijk moet blijven voor bewoners van de wijk Opstal. Er zou mede daarom een positieve houding bestaan bij de klankbordgroep van omwonenden. Vanuit de raadscommissie werd dinsdagavond door meerdere sprekers vooral aandacht gevraagd voor de situatie van de winkeliers aan de Geestweg: Wat betekent het werk aan de gevaarlijke kruising met de Opstalweg voor hun bereikbaarheid vanaf de noordkant in de Sinterklaas- en (een groot deel van) de kerstperiode?

Leidingnetwerk
De Ocap, die tuinders voorziet van het broodnodige groeigas CO2, staat te popelen om haar 26 kilometer lange leidingnetwerk in het westelijk deel van het Westland te voltooien. In de afgelopen maanden kon bijna alles worden aangelegd, maar vanwege de afsluiting van de Galgeweg (N467) kreeg het bedrijf geen toestemming om aan het gedeelte bij de Opstalweg te beginnen. Wethouder Meijer stond pal met twee trefwoorden: verkeersveiligheid en bereikbaarheid. Ocap dreigde zelfs met een rechtszaak, maar Meijer gaf geen krimp.

Laatste werk aan N467
Zoals eerder gemeld, wordt de kruising van de Opstalweg met de Galgeweg per 22 november voor zeven dagen geheel afgesloten, om dan het laatste werk aan de N467 te kunnen uitvoeren. Voor doorgaand autoverkeer is de Opstalweg dan dus niet toegankelijk. De Ocap wilde gezien die omstandigheid dolgraag daar met de aanleg van het laatste stuk van haar leidingnet beginnen.

Volgens de meerjarenbegroting zou de gemeente Westland in 2018/2019 de verkeersveiligheid op de Opstalweg willen gaan verbeteren, met nog als extra aandachtspunt de gevaarlijke kruising van de Opstalweg met de Geestweg. Dat werk wil de wethouder naar voren halen en combineren met de Ocap-operatie. En dat wordt momenteel allemaal op elkaar afgestemd.


Vijf fietssluizen
Verdeeld over de Opstalweg komen er vijf zogeheten fietssluizen: op die plekken komt er aan weerskanten van de weg een vrijliggend fietspad en is het versmalde middenstuk beschikbaar voor het gemotoriseerd verkeer, dat op zo’n locatie maximaal 30 km per uur mag rijden.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Cultuurweb
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS